Udruga "Eko-Zadar" i Upravni odjel za razvitak otoka i zaštitu okoliša Grada Zadra i ove godine organiziraju ekološku akciju "Zelena čistka", u suradnji sa Zadarskom županijom, Hrvatskim šumama, Čistoćom d.o.o. i Liburnijom d.o.o. Akcija čišćenja će se održati 22.4.2017. od 11h u šumi Musapstan.

"Zelena čistka" je dio globalnog pokreta koji okuplja aktivne građane i organizacije u zajedničkoj jednodnevnoj akciji čišćenja divljih odlagališta otpada i kao takva predstavlja najveći ekološki volonterski projekt u kojem sudjeluju gradovi, općine i obrazovne institucije diljem Hrvatske.

Prošle 2016. godine je u akciji čišćenja sudjelovalo preko 55.500 volontera i sakupljeno je 4.600 tona otpada. Cilj ovogodišnje akcije, šeste po redu, je ponovno okupiti volontere i organizacije te očistiti ilegalno odložen otpad u Hrvatskoj. Pri tome, cilj je povezati sve sektore u realizaciji akcije čišćenja i utjecati na osvještavanje o stvaranju i odlaganju otpada te važnosti očuvanja okoliša, prirode i planete Zemlje.
Akcija se u Zadru organizira na Dan Planeta Zemlje na lokaciji Musapstan. Šuma Musapstan prepoznata je kao mjesto koje, s jedne strane, za jedne građane predstavlja prostor za šetnju, odmor, druženje, radionice i aktivnosti u prirodi, dok s druge strane, svjedočimo kontinuiranom stvaranju ilegalnih odlagališta otpada u toj šumi. Potrudimo se zajednički očistiti smeće na Musapstanu i stvoriti čisto i ugodno okruženje kako za samu šumu tako i za sve posjetitelje šume.

Organizatori "Zelene čistke" osiguravaju logističku organizaciju akcije čišćenja na terenu, besplatan prijevoz do lokacije (i povratak), opremu za čišćenje te osvježenje i program druženja nakon akcije.

U programu nakon akcije čišćenja moći ćete sudjelovati u više interaktivnih radionica i popratnih sadržaja - tehnika japanskog streličarstva Kyudo, akrobacije i tjelovježba uz radionicu Acro-yoge, radionica oslikavanja platna.... program je još u pripremi! Sve zainteresirane udruge i pojedinci neka nam se slobodno obrate ukoliko imaju ideja i prijedloge za sudjelovanje u programu!

Akciju čišćenja možete organizirati i u svojoj općini, gradu, kvartu, školi - ako smatrate da smeću koje se odlaže tu nije mjesto! Slobodno nam se javite za logističku podršku!

PRIJAVE ZA ORGANIZACIJE: http://www.zelena-cistka.org/pridruzi-se/organizacija/
PRIJAVE ZA POJEDINCE: http://www.zelena-cistka.org/pridruzi-se/pojedinac/
PRIJAVE ZA OBRAZOVNE INSTITUCIJE: http://www.zelena-cistka.org/pridruzi-se/obrazovne-institucije/
PRIJAVE ZA ŽUPANIJE, GRADOVE, OPĆINE: http://www.zelena-cistka.org/pridruzi-se/obrazovne-institucije/

Pridružite se i ovogodišnjoj akciji čišćenja!