Nakon lanjskog napada na liječnika u bolničkom krugu, tijekom vikenda došlo je je do  ugrožavanje sigurnosti osoblja i pacijenata u Hitnom bolničkom prijemu zadarske bolnice,  što je potaknulo reakciju Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

Zaštita u bolnici i dalje je neriješen problem na koje aktualno Ravnateljstvo nije ponudilo odgovarajuće rješenje. Angažman zaštitara na ulazu u bolnicu, daleko je od jamstva sigurnosti za bilo koga. Pokazao je to slučaj u kojem je policija intervenirala prije zaštitara prilikom fizičkog napada kojeg je zadarski pedijatar doživio od jednog psihičkog bolesnika.

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) uputila je treće otvoreno pismo ministru pravosuđa Anti Šprlji. Na prva dva s istom tematikom, nisu dobili odgovor.

Otvoreno pismo HUBOL prenosimo u cijelosti:

- Iako smo Vam u nekoliko navrata pisali, nismo odustali i pod cijenu da nam ni ovaj put ne odgovorite. Sada smo potaknuti događajem u kojemu je alkoholizirani neimenovani muškarac osoblju objedinjenog hitnog bolničkog prijema u OB Zadar prijetio bombom, a nakon čega je, kako prenose mediji, protiv počinitelja podnijeta samo prekršajna prijava.

Kao što Vam je od ranije poznato, u više smo Vam navrata predložili promjenu Kaznenog zakona, na način, da se u 87. stavku 3. iza riječi „samouprave" dodaju riječi „službenik u javnim službama" te u članku 315. stavku 1. iza riječi sloboda dodaju riječi „službenika u javnim službama".

Također smo u više navrata tražili striktno poštivanje članaka 138. i 139. Kaznenog zakona Republike Hrvatske na zdravstvene radnike u zdravstvenim ustanovama, odnosno službenike u javnim službama. Što je iz gore navedenog primjera jasno vidljivo da se sustavno ne provodi, u čemu leži prvenstveno Vaša odgovornost.

Unatoč činjenici da su agresija i prijetnje poprimile svakodnevni ritam, svekolika javnost se nad navedenim incidentima zgraža kada oni dospiju do medija, no trenutak kratko traje, nasilnik vrlo brzo bude pušten na slobodu s minimalnom ili gotovo nikakvom kaznom, a nadležne institucije ne čine apsolutno ništa kako bi se tome stalo na kraj. Kako kazne nema, niti je bilo koja državna institucija poradila na zaustavljanju ovakvog opasnog obrasca ponašanja, u javnost gotovo da se otvoreno šalje poruka kako je ovakvo postupanje prema medicinskim djelatnicima prihvatljivo. Upravo se u toj činjenici, poštovani gospodine ministre, nalazi prvenstveno Vaša odgovornost.

Uporno ignoriranje naših upozorenja o nedostatku čak i minimalne sigurnosti u medicinskim objektima vrlo brzo bi moglo rezultirati i težim stradavanjem zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika, čak i sa smrtnim ishodom jer prijetnje vatrenim oružjem i eksplozivnim sredstvima nisu bezazlene.

Zašto se iste tako banalno i neprimjereno tretiraju ostaje neodgovoreno i nejasno. Zbog čega je uz pravosudni sustav, zakazala i zdravstvena administracija u osiguravanju sigurnog radnog mjesta, posebno u OB Zadar, u kojoj su slični slučajevi učestali, ali i u svim ostalim zdravstvenim institucijama u državi, bez izuzetka.

Zbog svega navedenog liječnici i drugi zdravstveni djelatnici izgubili su vjeru u promjene, te sve češće i u sve većem broju napuštaju zdravstveni sustav koji se polako bespovratno urušava, a nadležne institucije ne pronalaze mehanizme za njegovo očuvanje. Nečuveno i tužno za Hrvatsku! Žalosno i poražavajuće za naše pravosuđe, a sramotno i tragično za sve one koji mogu, ali ne poduzimaju ništa, ustvrdili su u vodstvu HUBL-a.