U Zadar je s hrvatskim ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem stigao i europski povjerenik za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella. Na početku posjeta demantirao je glasine kako Europska komisija planira smanjiti izlov sitne plave ribe u Jadranu iznad 60 posto.

Povjerenik Karmenu Vella je posebno naglasio potrebu hitnog donošenja zajedničkog dokumenta kojeg bi se striktno pridržavale sve zemlje članice EU-a koje dijele Jadran (Italija, Slovenija i Hrvatska) inače bi između 2020. i 2030., prema najgorem scenariju, moglo doći do potpunog nestanka sitne plave ribe u Jadranu.

Kvote izlova trenutačno ne postoje, već samo prostorno ograničenje tako da riba ne uspijeva obnoviti svoj biološki ciklus.

- Mi ne predlažemo nikakve rezove - ni za 60, ni za 6 niti za 1 posto. Želimo se dogovoriti, a nešto smo već i dogovorili. Složili smo se da fond tih vrsta riba ne stoji dobro te da nešto moramo učiniti. Sada razgovaramo što će to biti, izjavio je Vella.

I ministar  Tolušić je kazao kako je Hrvatska  definitivno protiv uvođenja kvota za malu plavu ribu.-  Hrvatski ribari su svjesni da moraju zaštititi malu plavu ribu u Jadranu. Preko Ministarstva primjenjuju niz mjera da to bogatstvo i zaštite, ustvrdio je ministar Tolušić.