Dani jezika posebno su svečano obilježeni u Osnovnoj školi Smiljevac. Dvodnevnim prigodnim programom obilježena je 50. obljetnica potpisivanja Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga jezika. Prva večer dvodnevnog programa ujedno je bila i skup za stotinjak profesora hrvatskog jezika iz cijele Hrvatske kojima su se predstavili respektabilni gosti.

Predavanje je održala prof. dr. sc. Sanda Ham, priznata jezikoslovka sa sveučilišta u Osijeku, a Pozdravno pismo uputio je i akademik Radoslav Katičić. Pismo podrške uputila je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Skupu su se obratili i prof. dr. sc. Srećko Listeš, viši savjetnik AZOO i predsjednik Društva profesora hrvatskoga jezika, te prof. dr. sc Ante Žužul, predsjednik Nadzornoga odbora Školske knjige i svjedok vremena u kojemu je nastala Deklaracija. Glazbeni gost prve večeri bio je Ibrica Jusić.

Pozdravni govor druge večeri imali su prof. dr. sc. Dijana Vican Višić, rektorica Zadarskog sveučilišta i predsjednica Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije te prof. Joso Nekić pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo. Izlaganje je imala gradišćanska Hrvatica prof. dr. sc. Andrea Zorka Kinda Berlakovich, s Bečke slavistike koja je odnedavno predstojnica Katedre za hrvatski jezik u Željeznom, u Gradišću, što je vrlo važan događaj za naše Hrvate u Austriji. Tu večer su impresivnim glasovima uljepšali nastupi klape Bibinje, Munita, A.K.A Crescendo te solo izvedbe sadašnjih i bivših učenika Osnovne škole Smiljevac. 

Upečatljive scenske nastupe učenici su sa svojim profesoricama hrvatskog vrijedno uvježbavali za ovu prigodu, a publika ih je nagradila gromkim pljeskom. Stihovima je rasplakao i nasmijao bibinjski pjesnik Ante Sikirić, a simpatije publike pobrali su i učenici gosti s kajkavskog područja - učenici OŠ Cestice i OŠ Vladimir Nazor iz Svetog Ilije.