Gradska vijećnica i predsjednica Reformista Zadarske županije Vesna Sabolić pokrenula je inicijativu za osnivanje gradskog - stambenog gospodarstva u svrhu lakšeg ostvarivanja bespovratnih sredstava za obnovu fasada zgrada. 

Podsjetimo, s 14 podnesenih prijava Zadar je među gradovima koji su iskazali najmanji interes za energetsku obnovu višestambenih zgrada na posljednjem natječaju Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti.

- Svi smo vidjeli rezultate natječaja na kojem je Zadar neslavno prošao, dok je Rijeka primjerice imala čak oko 130 prijava. Zadarski upravitelji zgrada nisu dovoljno kapacitirani za ovako velike projekte, rekla je Sabolić navodeći da bi im stručna pomoć dobro došla za ostvarivanje bespovratnih sredstava. 

Zamjenik gradonačelnika Zvonimir Vrančić poručio je da mu je drago da je ova važna tema iznesena za vijećničkom govornicom. 

- Žao mi je što je tako mali broj projekata upućen iz Zadra. Prema mojim saznanjima, upravitelji zgrada su se pokrenuli i okupljaju stanare s inicijativom za izradu elaborata. Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo održao je sastanak sa svim upraviteljima na području Zadra. Želimo im dati do znanja da Grad sufinancira izradu projektne dokumentacije, a upravo ona predstavlja prvi i najteži korak. I ovih putem ih obavještavam i animiram da krenu u realizaciju, poručio je Vrančić.