U petak u školskoj knjižnici OŠ Zadarski otoci - Zadar upriličeno je svečano obilježavanje 50. obljetnice od objavljivanja Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga jezika. 

Obilježavanje su organizirali profesori hrvatskoga jezika Vesna Dunatov, Mate Čačić, Vjekoslav Bradvica, Bernarda Kamber, Mišela Nežić i Marijana Mohoti, knjižničarke zajedno s učenicima osmih razreda koji su se natjecali u kvizu znanja iz hrvatskoga jezika i opće kulture. Svaki razred predstavljalo je četvero učenika: 8.a - Karla Milićević, Roko Antunović, Šime Buterin i Paola Vrkić, 8. b - Lana Matešić, Antonija Kujundžić, Mihael Crnjak i Anamarija Gusar, 8. c - Anna Borić, Ema Žilavec, Sara Troskot i Mihaela Blaslov te 8. d - Toni Vidov, Nina Škara, Leonarda Vrkić i Vice Sunko.

Program obilježavanja započeo je interpretacijom teksta Dubravke Ugrešić „Riječi„ u izvedbi učenice 5. d Paole Dražine te kratkim govorom prof. Vesne Dunatov o važnosti ovoga datuma koji je povijesno značajan za hrvatski jezik, ali aktualan i danas. Da se hrvatski jezik voli znanjem, nedavno su se osvjedočili i učenici sedmih razreda ove škole koji su polaznici dodatne nastave iz hrvatskoga jezika. Cijelu godinu, kazala je prof. Dunatov, proučavali su povijest našega jezika, njegov razvojni put od prvih pisanih spomenika do današnjeg uređenog i normiranog jezika. Što su ga više upoznavali, sve su ga više voljeli. Sigurni smo da će jedan od njih biti budući jezikoslovac, a svi ostali sigurno će biti čuvari koji neće dopustiti da nestane našeg lijepog jezika u svim asimilacijama koji mu u današnjem globalnom svijetu prijete. Počastili smo i učenike koji su se svojim dobrim rezultatima iskazali na ovogodišnjem Županijskom natjecanju iz poznavanja hrvatskoga jezika: Petra Bilosnić, Melani Živković i Mihael Miolović. Nakon toga uslijedio je i kviz znanja s učenicima osmih razreda, a najviše bodova osvojio je tim 8. c razreda koji su dobili i nagrade za to.

Ovakvim i sličnim događanjima u OŠ Zadarski otoci - Zadar i ubuduće će se nastojati kod učenika osvješćivati važnost davno napisane Deklaracije kojom želimo naglasiti odlučnost u očuvanju i zaštiti imena, položaja, ugleda i sadržaja hrvatskoga jezika.