Gradski vijećnik SDP-a Antun Novoselović upozorio je na zabrinjavajuće rezultate istraživanja prezentirane na međunarodnoj konferenciji Sigurnost gradova - SIGG 2017 održanoj u Opatiji. Istraživanje je proveo časopis "Zaštita" koji je Zadar svrstao na dno ljestvice 29 sigurnih hrvatskih gradova.

- U tom istraživanju 32 % anketiranih građana s područja Zadra izjavilo je da se osjećaju nesigurno. To je apsurdno, kako je Zadar koji je nedavno proglašen najpoželjnijom europskom destinacijom za turiste sada prezentiran kao najnesigurniji grad. Policija nije najodgovornija za stanje sigurnosti, već i Vijeće za prevenciju koje broji 19 osoba iz različitih resora. Planira li se ono sastati nakon objave ovog istraživanja i smatrate li da je Zadar nesiguran grad?, pitao je Novoselović zadarskog gradonačelnika Božidara Kalmetu.

- Složit ćete se sa mnom da su te ankete i metodologija istih dvojbene. Grad u kojem se svaki dan puca na cesti nalazi se na listi ispred Zadra. Metodologija nije primjerena i dobra te odbacujem tvrdnju da je Zadar nesiguran grad. Naravno da ima određenog kriminaliteta kao i u drugim gradovima, no nema teških incidenata. Zadar je miran grad, po njemu se možete prošetati u ponoć i ujutro oko 5 sati, poručio je Kalmeta dodajući kako će se na ovu temu svakako sastati Vijeće za prevenciju kriminaliteta, odnosno struka koja će uz statistiku, vjeruje, demantirati ove navode.