LAG BURA djeluje u Zadarskoj županiji i pokriva podvelebitsko područje i to područja općina: Jasenice, Starigrad, Obrovac, Posedarje, Poličnik, Novigrad, Zemunik Donji, Vrsi i Ražanac, na kojima živi 25.101 osoba (prosječna naseljenost 24,7/km2).

Na području Zadarske županije djeluje preko 6.500 poljoprivrednih gospodarstava, od čega je njih 1.233 na području LAG-a Bura, a tek njih 216 ostvaruje prihode od poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

Prepoznajući potencijal razvoja ruralnih gospodarstva kao platforme za samozapošljavanje i poticanje gospodarske aktivnosti područja, LAG Bura u suradnji s partnerima: Zadarska županija, Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije, Grad Obrovac, FLAG Tri mora, TZ Grada Obrovca i Udruga Ravni kotari, organizira:1. Sajam LAG-a Bura, na temu „Ruralni okusi LAG-a" koji će se održati dana 19.03.2017. s početkom u 09:00 sati u Obrovcu, Obala hrvatskog časnika Senada Župana.

Na sajmu će se predstaviti minimalno 18 poljoprivrednih gospodarstava koji će prezentirati autohtone i tradicionalne, ali i inovativne proizvode svojih gospodarstava (dagnje, suhomesnate proizvode, mliječne proizvode i prerađevine, rakije i likere, razne džemove, proizvode od ljekovitog i aromatičnog bilja, med i proizvode od meda, maslinovo ulje, lokalna vina, pivo malih pivovara i sl.). Sigurni smo kako će svatko pronaći nešto za svoj ukus jer će biti svega: od prisnaca do pečenog vola, od cvitare do tamburice!

Tom prilikom LAG Bura će u sklopu pripreme projekta suradnje kroz provedbu Podmjere 19.3. izabrati tri najbolja proizvoda sa svog područja koji će proizvođači/promotori LAG područja prezentirati u sklopu provedbe projekta suradnje u jednoj od zemalja partnera. S obzirom da će na projektu suradnje sudjelovati 15 dionika sa područja LAG-a, odlučeno je kako će se putem sajma selektirati najbolji proizvođači koji će predstavljati našu zemlju u Finskoj, Estoniji, Portugalu, Španjolskoj i Cipru.
S obzirom da je nedostatak vlastitih poljoprivrednih površina, kao i kompleksnost postupka dobivanja u zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH, prepoznato kao jedan od ključnih razvojnih problema poljoprivrede, u sklopu 1. Sajma LAG-a Bura na kojoj će se okupiti svi relevantni dionici ruralnog razvoja Zadarske županije kao i predstavnik Ministarstva poljoprivrede državni tajnik Tugomir Majdak održati će se Panel rasprava na temu: Obiteljska poljoprivredna gospodarstva i korištenje poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske.

Program događanja

• 08:00 sati: Okupljanje proizvođača sudionika 1. sajma
• 10:00 sati: Procesija i Sveta misa povodom sv. Josipa, zaštitnika Grada Obrovca
• 11:00 sati: Otvaranje izložbe „Razglednica iz močvare"
• 11:30 sati: Panel rasprava na temu: Obiteljska poljoprivredna gospodarstva i korištenje  poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske
sudionici: Tugomir Majdak, državni tajnik, Ministarstvo poljoprivrede
Davor Lončar, saborski zastupnik
Danijel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, Zadarska županija
Vladimir Kovačević, ravnatelj Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije
Ivan Ćupić, voditelj LAG Laura

Moderatorica: Ivana Dević

• 12:00 sati: Svečano otvaranje 1. Sajma LAG-a Bura
• 15:00 sati: Svečana objava rezultata, dodjela nagrada i zahvalnica
• 16:00 sati: Zatvaranje službenog djela