Gradski vijećnik Akcije mladih Ante Rubeša za govornicom Gradskog vijeća prozvao je zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Zadar Željka Šošu za privatizaciju postrojbe te upozorio na, kako tvrdi, njegov sporan reizbor na to čelno mjesto od strane gradonačelnika Božidara Kalmete.

- 2012. godine zapovjednik JVP prvi je put izabran putem javnog natječaja. No četiri godine nakon, odabir zapovjednika opet je vraćen na odluku počasnog generala JVP našeg Darija. Zakon o vatrogastvu u čl. 30 piše da zapovjednika imenuje gradonačelnik tako da je dio imenovanja s pravne strane OK, ali razlozi su puno dublji. Naime, kako nam javlja hrabri građanin, zapovjednik JVP se 2016. godine nije birao preko javnog natječaja zbog činjenice da se za javni natječaj mora pribaviti potvrda da se protiv osobe ne vodi kazneni i istražni postupak, a što u trenutku isteka mandata Željko nije mogao jer se protiv njega na Općinskom sudu vodi postupak zbog isplate 52 dnevnice koje je navodno isplatio sebi, naveo je Rubeša.

Dodao je kako u JVP vlada "totalno rasulo".

- Stalno nas kontaktiraju djelatnici sa zahtjevima da nešto poduzmemo jer se u kombiju JVP voze svinje iz Slavonije, cisternom se zalijevaju masline u Crnom i pune privatni bazeni, teretnim vozilom se izvlače privatni brodovi iz mora, plovilo JVP se koristi u privatne svrha. Do današnjeg dana nije nam dostavljen broj prijeđenih ilja i sati rada motora iako smo zatražili. Je li JVP (javna vatrogasna postrojba) ili PVP (privatna vatrogasna postrojba). S obzirom na ovo rasulo koje tamo vlada i privatizaciju postrojbe a na što su djelatnici upozorili i članove Upravnog vijeća i na to da je Željko Šoša svojim ponašanjem ukaljao ugled postrojbe po kojim kiterijima ste njega ponovno imenovali zapovjednik, upitao je Rubeša Kalmetu.

Kalmeta se nije složio s Rubešinim opisom stanja u kojem se zadarska vatrogasna postrojba nalazi.

- Na Šošu je već bilo napada, no prema mojim saznanjima on je odličan zapovjednik te smatram da imamo jednu od najboljih vatrogasnih postrojbi, rekao je Kalmeta koji će na ostatak navoda odgovoriti pisanim putem.

Za očitovanje na navedene prozivke zamolili smo zapovjednika JVP Zadar Željka Šošu, čiji ćemo odgovor objaviti čim dobijemo povratnu informaciju.