ZADAR- Natječaj za izvođača radova ma izgradnji raskrižja ulica Benka Benkovića, Put Bokanjca i Put Nina bit će objavljen sredinom travanja, najavio je pročelnik za graditeljstvo Darko Kasap na jučerašnjem kolegiju Gradonečelnika.

Za taj veliki cestovni zahvat, Grad Zadar je dobio građevinsku dozvolu temeljem projektne dokumentacije izrađene u GIN company.

Kasap je podsjetio kako je procijenjena vrijednost radova 5.8 milijuna kuna, bez PDV-a za gradnju 700 metara prometnice s kompletnom infrastrukturom.

Zamjenik gradonačelnika Zvonimir Vrančić izrazio je zadovoljstvo što je to jedan od tri projekta s kojima će završiti mandat i otići u mirovinu zajedno s gradonačelnikom Božidarom Kalmetom. Drugi, koji se povlači iz njegovog mandata je spomenik poginulim braniteljima, koji će se, kako je najavio Vrančić, za mjesec dana podići u parku Jazine.
Treći projekt je završetak obalnog zida u Petrčanima, naveo je  dogradonačelnik Vrančić. To je jedna od tri faza koje se ostvaruju u suradnji sa Županijskom lučkom upravom na osnovu projekta izrađenog u D&Z s ukupnom vrijednosti od 40 milijuna kuna. Gradske vlasti su nekoliko puta obišle to gradilište.

Najteža vremena su iza nas, kazao je gradonačelnik Kalmeta, ustvrdivši kako je za njegovog mandata na isteku nije bilo lako s financijama. Ništa bolje nije bilo ni Zvoni, kazao je Kalmeta, dok je bivši gradonačelnik Vrančić podsjetio kako je za njegovog mandata kriza u gradskoj blagajni i počela. Gradonačelnik je uvjeren kako će njihovom nasljedniku biti bolja vremena.


Jučer je obznanjena inicijativa iz gradske uprava kako će se od Ministarstva graditeljstva tražiti povoljniji uvjeti za plaćanje PDV-a. Kod građevinskih tvrtki PDV-a je prolazna stavka, a kod jedinica lokalne samouprave je porez kojeg se plaća. Obzirom da nam ove godine predstoji veća građevinska aktivnost za koju bi morali platiti 10 milijuna PDV-a u Državni proračun, tražimo djelomično oslobađanje, najavio je pročelnik za financije Ivan Mijolović.