Danas je u  uredu Hrvatske narodne stranke - liberalni demokrati održana konferencija na kojoj je predstavljeno novo vodstvo zadarske podružnice stranke.

Na konferenciji su govorili potpredsjednica podružnice Zadar Irena Gulan Šimurina i predsjednik podružnice Zadar Kristijan Kovačević.  Kako su nas informirali u stranci drugi dopredsjednik, 45-godišnji magistar elektrotehnike Nikša Vrkić, zbog neodgodivih je poslovnih obveza izostao s pressice.

- HNS će nastojati raditi na blok programima, vezano uz određene skupine naših sugrađana, u ime promjena i boljitka. U fokusu HNS-a uvijek će biti problemi mladih obitelji, studenata i djece, prava žena, prava osoba sa posebnim potrebama, prava manjina, problemi umirovljenika i problemi naših otoka, s posebnim naglaskom na dugoročni razvoj grada Zadra. HNS će nastojati na iskustvima naših interesnih odbora, inicijative žena, mladih, seniora kao i veterana domovinskog rata, dati svoj maksimalan doprinos, rekao je predsjednik zadarskih HNS-ovaca 37-godišnji diplomirani inženjer grafičke tehnologije Kristijan Kovačević.

Potpredsjednica Irena Gulan Šimurina, 37-godišnja pravnica, je kao roditelj i politički aktivna osoba govorila o problemima odgoja i obrazovanja djece.

- Problemi se stalno ponavljaju, a ne nude se nikakva rješenja. Problem vrtića je tema koja se spominje iz kampanje u kampanju. Kakvo je stanje znaju roditelji, obitelji vrtićke djece. U Gradu Zadru cijena vrtića iznosi 700 kn mjesečno što je visoka cijena i za mnoge obitelji, a pogotovo one sa više djece, vrtić je luksuz. Tu cijenu je potrebno sniziti.  Ono što nas u posljednje vrijeme smeta je diskriminacija djece čiji roditelji ne mogu priuštiti učenje engleskog jezika u vrtićima u odnosu na djecu čiji roditelji to mogu priuštiti. Cijena engleskog jezika u vrtićima iznosi 180 kn mjesečno i za mnoge roditelje to je prevelik financijski teret.  Ne bi nikada isticali taj problem da tim HNS-a nije osmislio i potencijalna rješenja.  Grad Zadar je sveučilišni grad i u okviru našeg Sveučilišta djeluje odjel anglistike. Rješenje vidimo u suradnji Sveučilišta u Zadru sa zadarskim vrtićima u okviru koje bi zadarski studenti volonteri radili sa našom djecom, kako onom iz imućnijih obitelji, tako i onom slabijeg imovnog stanja. Time bi studenti kroz praktičan rad ostvarili dodatne bodove, a mi odgajali djecu bez stvaranja razlika u samom startu.  Vezano uz tu istu najosjetljiviju populaciju, našu djecu, istaknuto je da iako su urbanističkim planovima predviđeni prostori za igru, stvarnost je drugačija, stvarnost je: uništimo dječja igrališta da bi djeci plaćali zabavu i slobodno vrijeme.  Naši zadarski kvartovi postali su spavaonice sa eventualno poštom i bankom. Projekt osmišljenih dječjih igrališta dio je plana HNS-a za revitalizaciju zadarskih kvartova, kazala je Gulan Šimurina.

Osvrnula se i na kurikularnu reformu.

- Što se procesa školovanja naše djece tiče, HNS čeka kurikularnu reformu koja nam je neophodna i koju podržavamo. Državnim pedagoškim standardom osnovnoškolskog sustava odgoja i obrazovanja rad osnovnih škola u jednoj smjeni predviđen je kao pravilo, a rad u drugoj smjeni iznimka. Većina zadarskih osnovnih škola nije niti blizu postizanja toga standarda jer se nastava odvija u dvije, a u pojedinim školama i u tri smjene, pa se ne može organizirati produženi boravak za djecu. Stoga su ulaganja u dodatnu izgradnju škola radi povećanja kapaciteta neophodna i hitna. Samo na taj način moguće je osigurati produženi boravak za djecu od 1-4 razreda u svim školama, što je izuzetno važno zaposlenim roditeljima.

Kovačević je potom prokomentirao kandidaturu HDZ-ovca dr. Branka Dukića za gradonačelnika Zadra.

- Predsjednik zadarske podružnice HNS - a istaknuo je da je od iznimnog značaja za mlade obitelji i najbolja medicinska usluga. Stanje je takvo da kronično nedostaje liječnika, te se sa pravom pitamo tko će uskoro liječiti nas i našu djecu.
U našem fokusu je konstantna borba za interese građana Zadra, pa smo tako i ovaj put dužni reagirati na ugrožavanje istih, a riječ je o HDZ-ovoj kandidaturi za gradonačelnika, dr. Branka Dukića.  Neosporno je da se radi o stručnjaku koji je prijeko potreban bolnici i našim građanima. I on sam je nedavno u izjavama za medije izrazio zabrinutost zbog nedostatka liječnika u zadarskoj Općoj bolnici, a sada se i sam sprema na odlazak.
Ovim primjerom HDZ je još jednom pokazao da im interes građana grada Zadra nije na prvom mjestu. Stoga poručujemo doktore, vratite se u bolnicu, tamo ste nam najpotrebniji, poručio je Kovačević.

Dodao je kako su pregovori s potencijalnim koalicijskim partnerima u završnoj fazi te da  u njima HNS ništa ne traži već nudi.

Bio je to odgovor na direktno pitanje hoće li kao predsjednik HNS-a tražiti kandidaturu za mjesto dogradonačelnika.