ZADAR- Uoči današnjeg kolegija, gradonačelnik Božidar Kalmeta imao je potrebu reagirati na navode sa SDP-ove „presice" o iseljavanju mladih Zadrana.

Kalmeta je odgovorio podacima o prebivalištu koje je dobio iz Policijske uprava zaključno s jučerašnjim danom. Pa je tako krajem 2014. godine u Zadru bilo prijavljeno 83.668 građana, sljedeće godine prijavljeno prebivalište imalo je 83.603, krajem 2016. ta je brojka bila 82.769, a na jučerašnji dan u Zadru je prijavljeno 82.632. građana, pročitao je dva puta Kalmeta.
Smanjenja broja prijavljenih za 1036 građana posljedica je novog Zakona o prebivalištu iz 2014. godine po kojem se ne može imati dva prebivališta, pojasnio je Gradonačelnik.

Kalmeta je dodao kako se taj manjak odnosi na građane koji su imali "dvojno" prebivalište u Hrvatskoj i u BiH ili Srbiji. Oni u stvari desetljećima nisu boravili u Hrvatskoj, ustvrdio je Kalmeta.

-To je prava istina o navodnom masovnom iseljavanju, ali kampanja je počela, pa svatko lupa što misli da mu je u interesu. Ja sam kao gradonačelnik Zadra morao uzvratiti jer politikanti se služe neistinama. Ispada kako je njima je u interesu da mladi odlaze iz Hrvatske.