Jedna zanimljivost vezana uz naš grad dogodila se na današnji dan daleke 1177. godine.

Papa Aleksandar III. na putu za Veneciju ušao na bijelom konju u Zadar gdje je, kako je zapisao kroničar u papinoj pratnji, svečano dočekan od naroda i svećenstva uz gromko pjevanje na hrvatskom jeziku te je odatle produžio duž istarske obale prema Veneciji ususret caru Fridriku I. Barbarossi, donosi portal nadanasnjidan.net.

Opis kardinala Bosona iz papine pratnje (u prijevodu don Ante Strgačića) objavljen na stranicima TZ grada Zadra:

"A odatle [tj. s Visa, 11 galija], ploveći mimo ostalih dalmatinskih otoka, prije nego je sunce granulo, zajedno s braćom ... [nabraja imena] dovezoše ga zdrava i vesela u grad Zadar, koji se nalazi na rubu ugarskog kraljevstva. A kako dotada nije taj grad posjetio nijedan papa, s dolaska papina nasta u gradu veliko veselje i neopisiva radost u kleru i puku, i svi su blagoslivljali Gospoda, koji se u naše dane udostojao pohoditi Zadar preko Aleksandra svoga sluge i nasljednika sv. Petra. I tako, pošto mu je po rimskom običaju pripremljen bijeli konj, povedoše ga u povorci gradom uz pjevanje bezbrojnih lauda i kantika, koje su gromko odjekivale u njihovu hrvatskom jezku, do u glavnu crkvu sv. Stošije, u kojoj počiva uz počasti pohranjena ona djevica i mučenica. Poslije četiri dana boravka u Zadru iziđe iz grada, te ploveći sretno uz hrvatske otoke i malene primorske gradove Istre, uz pomoć Gospodnju, veseo stiže u samostan sv. Nikole u Rialtu [u Mletcima]."

U to doba zadarskom je crkvom upravljao Lampridije, kao prvi zadarski nadbiskup, kojeg je imenovao raniji papa Hadrijan IV., rodom iz Engleske. Grad Zadar vezan je za nekoliko papa, što rođenjem, što školovanjem ili službom te posjetom. Posebno mjesto u povijesti zadarske i hrvatske crkve ima papa Ivan Pavao II.

 


View on YouTube