Udruga apstinenata za pomoć pri resocijalizaciji PORAT ovim putem vas poziva u srijedu u Centar za kulturu i informacije Pag (Knežev dvor), u 18 sati na javno predavanje:

1. tema javnog predavanja je : Predstavljanje projekta resocijalizacije vlade RH
2. tema javnog predavanja je : Elektroničko nasilje

Predavači će biti iz Udruge Porat za temu Resocijalizacija liječenih ovisnika Siniša Kabić Peters i iz Zavoda za javno zdravstvo Zadar za temu Elektroničko nasilje Marija Predovan, mag. paed.

Predstavljanje projekata resocijalizacije vlade RH

UDRUGA Porat provodi ovo javno predavanje kroz aktivnosti projekta "UKLJUČI SE" koji se odnosi na psihosocijalnu podršku liječenim ovisnicima.
Resocijalizacija u najširem smislu podrazumijeva svaki oblik društvenog uključivanja i afirmacije kroz različite aktivnosti iz područja sporta, kulture, rada i drugih društvenih aktivnosti, te je logičan slijed psihosocijalne rehabilitacije u terapijskoj zajednici, penalnom sustavu i zdravstvenoj ustanovi.
Projekt resocijalizacije uključuje psihosocijalnu podršku, završetak školovanja, prekvalifikaciju i zapošljavanje. Najznačajniji dio resocijalizacije je pronalaženje zaposlenja i stručno osposobljavanje ovisnika za određena zanimanja kao preduvjet uspješne afirmacije u društvu.
Na predavanju će biti riječi o Projektu resocijalizacije Vlade RH i načinima uključivanja korisnika u taj projekt. Posjetitelji će se moći osobno posavjetovati s voditeljem savjetovališta udruge PORAT i saznati sve o djelovanju udruge.

Elektroničko nasilje

Informacijska tehnologija kao sveprisutna i lako dostupna ima vrlo širok opseg uloga u svakodnevnom životu mladih osoba. Pojavom "pametnih" telefona i usluga koje pružaju, internetski sadržaji su dostupni gotovo u svakom trenutku. Informacijska tehnologija se kod mladih najčešće koristi kao alat za informiranje, virtualno druženje, zabavu i sl. Međutim, određeni dio populacije mladih se susreće i s negativnim aspektima proizašlim iz ovog oblika interakcije i komunikacije. Jedan od njih je svakako elektroničko nasilje, odnosno oblik agresije koji se ostvaruje putem informacijske i komunikacijske tehnologije poput mobitela, video kamere, elektroničke pošte i internetskih stranica.
Na predavanju ćete moći saznati o oblicima elektroničkog nasilja, kako primijetiti je li dijete žrtva elektroničkog nasilja i kako spriječiti elektroničko nasilje. Predavanje je namijenjeno roditeljima, profesorima, odgajateljima i svima zainteresiranima.
Kako bi mladi ljudi stekli neovisnost u upotrebi interneta, trebaju prethodno razviti strategije koje će im omogućiti prepoznavanje mogućih opasnosti te vještine pomoću kojih će se lakše nositi s potencijalno štetnim situacijama u kojima se mogu naći. Stoga su edukacija, razgovor i nadgledanje djece od neprocjenjive važnosti za razvijanje prikladnog ponašanja na internetu.