Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru i ove godine sudjeluje u svjetskoj i europskoj kampanji Brain Awareness Week (Tjedan mozga), koji se događa od 13. do 19. ožujka.


Program naših aktivnosti s krovnim naslovom Putovanje ljudskim mozgom će uključivati javna predavanja, okrugli stol, brojne radionice i igrokaze za djecu predškolske dobi i osnovnoškolskog uzrasta, srednjoškolce, studente, štićenike staračkog doma, kao i širu javnost.
Za širu javnost smo priredili dva predavanja i jedan okrugli stol. Prvo znanstveno-popularno predavanje će u ponedjeljak 13. ožujka, s početkom u 18,00 sati u Gradskoj knjižnici Zadar, održati izv. prof. dr. sc. Pavle Valerjev s Odjela za psihologiju u Zadru, pod nazivom Mozak i prostor. Snalaženje u prostoru jedna je od temeljnih sposobnosti koju sva pokretna bića moraju imati za efikasno snalaženje u svojoj okolini. Ljudska prostorna kognicija temelji se na nizu specijalizacija u mozgu o kojima će govoriti profesor Valerjev s Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru.

U petak, 17. ožujka u 10,30 sati će se održat Okrugli stol - različite profesije u radu s djecom u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru na kojem će stručnjaci iz različitih područja govoriti o razvoju djeteta. Gosti okruglog stola su: Dijana Miočić, defektologinja i specijalizantica rane intervencije, mr.sc. Tamara Ciciliani, logopedica, Ana Milković, rehabilitatorica i senzorna pedagoginja, Antica Petričić, klinička psihologinja, Adolina Katavić Ljevar, fizioterapeutkinja i Bobath terapeutkinja, a moderatorice su profesorice s Odjela za psihologiju, doc.dr.sc. Marina Nekić i dr.sc. Marina Vidaković.

U petak, 17. ožujka, u 15,00 sati na Sveučilištu u Zadru, u Svečanoj dvorani ćemo ugostiti prof. dr. sc. Zdravka Petanjeka, redovitog profesora anatomije i neuroznanosti na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Profesor Petanjek je pročelnik Katedre za anatomiju i kliničku anatomiju. Neuroznanost je područje njegovog šireg znanstvenog djelovanja, a uže područje znanstvenih interesa uključuje neuroanatomiju čovjeka i razvojnu neurobiologiju, te istraživanja neuralne podloge kognitivnih procesa. Profesor Zdravko Petanjek je trenutno voditelj projekta Hrvatske zaklade za znanost pod nazivom Neuralna osnova viših spoznajnih funkcija, a za naše studente i širu javnost će održati predavanje pod nazivom Oblikovati bolji mozak: prve tri su najvažnije.
Ove godine Neuroznanost ide u vrtiće, gdje ćemo održati interaktivne radionice za djecu predškolske dobi, s ciljem učenja osnovnih spoznaja o ljudskom mozgu i načina očuvanja njegovih funkcija.
Za učenike osnovnih škola organizirat ćemo Malu školu neuroznanosti. Djeca će učiti o funkcijama različitih dijelova središnjeg živčanog sustava. Također će aktivno sudjelovati kao ispitanici u različitim psihologijskim eksperimentima te će na ovaj način imati priliku biti (neuro)znanstvenik jedan dan.
Štićenici Doma za starije i nemoćne osobe, koje redovito posjećujemo u vrijeme održavanja ove kampanje, su jako zainteresirani i motivirani za sudjelovanje u našim aktivnostima. U 16. Tjednu mozga za njih smo prirediti predavanja i radionice o ulozi mirisa na raspoloženje, pamćenje i općenito ponašanje. Populacija starijih će također sudjelovati u radionici Aktivirajmo mozak pjesmom i plesom.
Studenti Sveučilišta u Zadru će u ponedjeljak 13. ožujka od 10,00 sati imati priliku „Okusiti psihologiju" sudjelovanjem u eksperimentima (Ispitajte kako boja pića utječe na okus? i Provjerite jeste li među rijetkima koji osjete jedan okus). Studenti psihologije sa svojim nastavnicima će posjetiti i gimnaziju Franje Petrića i Psihijatrijsku bolnicu Ugljan. Za srednjoškolce smo pripremili predavanje i radionice pod nazivom: Enigma:oštećenje i plastičnost mozga. Štićenici Psihijatrijske bolnice Ugljan će sudjelovati u radionici Kreativni mozak, koju su za njih osmislili studenti i profesori Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru.
Ovom prilikom također zahvaljujemo našim sponzorima: Sveučilištu u Zadru, EVN-u i Školskoj knjizi.