Vremešni zrakoplov Breitling Douglas DC-3 uz pratnju akrobatske grupe "Krila Oluje" na putu iz Zagreba prema Ateni preletio je iznad Zadra i Zadarskog kanala.

Iako nije ratni već putnički, Douglas DC-3 najstariji je avion na svijetu koji leti. Prošlo je gotovo osamdeset godina otkad je poletio u dalekoj Santa Moniki. Zadrani, ali i turisti pratili su njegovo prelijetanje preko Zadarskog kanala u pratnji Krila oluje. Dok je Douglas postizao najveću brzinu od 130 čvorova, naši piloti u akrobatskoj skupini morali su letjeti kao da slijeću, jer njihova je brzina 250 čvorovaNa put oko svijeta Douglas DC-3 krenuo je 10. ožujka iz Geneve (Švicarska), točno 77 godina nakon svog prvog leta u Santa Monici (SAD).

Posada Douglasa DC-3 je svoju rutu prema Grčkoj planirala kako bi se mogao ostvariti let iznad Hrvatske u ovoj jedinstvenoj formaciji.

"Radujemo se što smo dali svoj mali doprinos promociji ovog jedinstvenog povijesnog leta, kao što će to napraviti i mnoge druge svjetski poznate akrobatske grupe i brojni drugi zrakoplovi iz država kroz koje će Douglas DC-3 prolaziti. Ovo je bio za nas pilote zahtjevan let jer smo morali održavati brzinu Douglasa DC-3 koji le letio oko 130 čvorova dok je naša uobičajna brzina 250 čvorova. No vremenski uvjeti bili su odlični i za sve nas bio je užitak letjeti u formaciji zajedno sa pilotom i posadom Douglasa DC-3 ", istaknuo je pukovnik Barišić, vođa akrobatske grupe "Krila Oluje".

Ovaj događa je još jedna potvrda ugleda "Krila Oluje" u svijetu zrakoplovstva koji su izgradila kroz izvrsne i nagrađivane nastupe na međunarodnim manifestacijama, kao i njihov novi doprinos u turističkoj promociji Grada Zadra i Republike Hrvatske u svijetu.

Na završetku današnjeg programa "Krila Oluje" su iznad "Pozdrava Suncu" izvela tradicionalni Pozdrav Zadru.