Udruga prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije organizira 19. međunarodnu manifestaciju Dani masline 2017. godine.

Manifestacija će se održati u sklopu Županijskih dana 2017. 28. & 29. travnja u Zadru i na otoku Ugljanu. U sklopu manifestacije, Udruga je i ove godine osigurala dovođenje eminentnih stručnjaka koji će na okruglom stolu raspraviti teme od izuzetnog značaja za maslinare i uljare.

U sklopu manifestacije održati će se ocjenjivanje maslinovog ulja i proglašenje najboljih u dvije kategorije: pakovine i otvorena ulja.

Osim toga, po prvi put proglasiti će se i najbolja maslinarska udruga na temelju prosječne ocijene triju najbolje ocjenjenih ulja članova dotičnih udruga.
Za sudjelovanje na 19. međunarodnim Danima masline potrebno je uzorkovati ukupno 1 litru ulja u odgovarajućoj ambalaži (2 x 0,5 L, tamne staklene boce koje će osigurati organizator). Pakovine se uzorkuju u originalnom pakiranju i originalno zatvorene. Cijena kotizacije je 200,00 kn što uključuje kemijsku analizu, senzorsku analizu, izradu senzorskog profila u obliku paukove mreže.Kemijsku analizu (Pb, SMK, K-brojeve) raditi će i ove godine akreditirani laboratorij Zavoda za javno zdravstvo Zadar a senzorsku analizu ovlašteni kušači maslinovog ulja.

Završna svečanost, dodjela priznanja i proglašenje pobjednika odvijat će se 29. travnja u večernjim satima u J. Uskok na Vitrenjaku.

Zainteresirani maslinari i uljari mogu se javiti na mob./tel.: Filip Erceg 099/ 510 91 54, Matko Bačinić 095/ 908 37 31 ili na 300 - 856 laboratorij Zavoda. Na temelju iskazanog interesa djelatnici Zavoda će dogovoriti termine uzorkovanja.

Prikupljanje ulja odvijati će se do 31. 03. 2017. godine, najavio je Benito Pucar, predsjednik Udruge prehrambenih tehnologa i nutricionista Zadarske županije i predsjednik Organizacijskog odbora 19. međunarodne manifestacije Dani masline Zadar 2017.