ZADAR- Zadarska inženjerka građevine, (čije ime nećemo navesti iz etičkih i zakonskih razloga op.a) odustala je od mjesta glavne inženjerke u zadarskoj poslovnoj jedini Hrvatskih cesta.

Ona je bila najbolja na natječaju kojeg je provelo to državno poduzeće. Međutim, prema našim izvorima iz tog javnog poduzeća, morala  je odustati od radnog mjesta, znatno bolje plaćanog i pravog inženjerskog posla u odnosu na onaj koji trenutno radi. Iako smo dugo prikupljali informacije od glasnogovornice Hrvatskih cesta, ova nam je vijest prigodno legla na današnji dan ženskih prava.
Kada je u pitanju kadroviranje po rodijačkim vezama iz zadarskog zaleđa, onda činjenica da si daleko sposobnija i stručnija diplomirana inženjerka od muške konkurencije, očito nije od interesa tog javnog poduzeća.

U Hrvatskim cestama demantiraju kako je pobjednica natječaja odustala zbog indirektnog pozivanja na politički autoritet kako bi na to mjesto došao nečiji kandidat.

- Ona je imala najbolje ocjene na pisanom i usmenom dijelu natječaja i 21. veljače je Uprava dala suglasnost da se s njom sklopi ugovor. Međutim, 24. veljače dobili smo email u kojem kandidatkinja piše da odustaje od tog radnog mjesta. Razlozi su osobne prirode, prenijela nam je informaciju iz Uprave Hrvatskih cesta, glasnogovornica Tamara Pajić. Ona je jučer rekla kako je izabran novi kandidat za glavnog inženjera ali njegovo ime se može znati tek kada svi ostali sudionici natječaja dobiju obavijest na koju imaju pravo žalbe.

Natječaj je objavljen 11. siječnja a na njega se prijavilo 9 kandidata. Tri su molbe odbačene jer kandidati nisu ispunjavali uvjete. Testiranju se odazvalo njih četvero, informacija je iz Hrvatskih cesta koja potvrđuje da se radilo o atraktivnom mjestu Glavnog inženjera, koje očito nije moglo dobiti ženski rod.

U zadarskoj ispostavi, koja je s gospičkom spojena u Poslovnu jedinicu sa šefom Antom Valentićem iz Gospića, došlo je do velikih kadrovskih promjena. Petoro ljudi je otišlo, među kojima je također jedna inženjerka. Od sedmorice preostalih u mirovinu odlazi jedan inženjer koji je kao inženjer građevine izdavao potvrde za priključke na državne ceste diljem Zadarske županije.
Hrvatske ceste su 1. ožujka objavile natječaj kojim se traži Viši stručni referent koji može imati srednju ili višu školu. Prvi put se za višeg stručnog referenta daje mogućnost srednje škole, kazali su nam dobro upućeni u poslovanje Hrvatskih cesta. I to društvenog smjera obrazovanja, navodi se u natječaju a što se poklapa s neslužbenom informacijom da osoba koja preferira to mjesto ima završenu ekonomsku školu. U uvjetima natječaja traži se i godina radnog iskustva na istim ili sličnim poslovima. Kako?