Jučer, u utorak, 7. ožujka s početkom u 13.00 sati se održao okrugli stol „Prava djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji" u sklopu projekta "Foster Children Rights" u Velikoj vijećnici Zadarske županije. 

Cilj Okruglog stola nije bio samo informirati publiku o spomenutim temama nego i otvoriti prostor za moguće načine pozitivnog mijenjanja postojećeg stanja. Velika posjećenost okruglog stola je potvrda o važnosti ovakvog događaje te izvrsnih sudionika rasprave.
Na početku okruglog stola govore su održali voditelj projekta „Foster Children Rights" - Vanja Lipovac, viši stručni suradnik u Odjelu za provedbu EU projekata Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA Nova, Marijana Juravić, predsjednica Društva "Naša djeca" Zadar, Šime Erlić, pročelnik Upravnog odjela za EU fondove i Bernard Maruna, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb. Moderator okruglog stola je bio Dario Vučenović, dr.sc.

U raspravi kroz brojne teme su sudjelovale doc. dr. sc. Ljiljana Pintarić-Mlinar, predstavnica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu, Vera Sušić, predstavnica Društva „Naša djeca" Zadar, Marta Ljubešić, predstavnica HURID-a i Koordinacijskog tijela Zadarske županije za promicanje prava male djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji, Ivona Salaj, predstavnica Ureda pravobraniteljice za djecu, Đurđica Ivković, predstavnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku te Giovana Armano, predstavnica Saveza Društava „Naša Djeca" Hrvatske. Kroz aktivnu raspravu došlo se do mnogih zaključaka, a jedan od najvažnijih je da su ovakve aktivnosti od izrazitog značaja kao platforma za poboljšavanje trenutne situacije te da je potrebno potaknuti umrežavanje svih dionika kako bi usluga rane intervencije bila učinkovitija. Također, potrebno je osmisliti strateški razvoj sustava te uslugu učiniti učinkovitijom u svim ruralnim područjima. Izrada i usvajanje smjernica za donošenje odluka za provođenje prava male djece s poteškoćama u razvoju na lokalnoj razini od strane Koordinacijskog tijela Zadarske županije će osigurati da se zaključci okruglog stola provedu u praksu.

Prezentacije su održale: 

• Nevena Švorinić, dr. med. spec., pedijatrica koja je naglasnila važnost pedijatara u ranoj intervenciji te činjenicu da je trenutno manjak pedijatara u Zadarskoj županiji te ih trenutno ima 11 umjesto potrebnih minimalno 14;
• Lucija Božajić-Golem, mag. logoped. koja na primjeru općine Sali istaknula važnost dostupnosti usluge rane intervencije na ruralnim područjima te modele kako uslugu učiniti dostupnijom;
• te Snježana Krpes, prof., predstavnica Saveza Društava „Naša djeca" Hrvatske koja je prezentirala projekt "Gradovi i općine - prijatelji djece" te naglasila prednosti i važnosti istoga. 

Projekt "Foster Children Rights - promicanje prava male djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji" se provodi u sklopu programa IPA 2012: Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za osiguravanje učinkovite primjene standarda Europske unije i jačanje ljudskih prava. Projekt je počeo 1. studenog 2015. godine te traje do 1. svibnja 2017. godine. Nositelj projekta „Foster Children Rights - promicanje prava male djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji" je Društvo „Naša Djeca" Zadar, a partneri na projektu su Zadarska županija, Grad Zadar, Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Caritas Zadarske nadbiskupije, Udruga Maraške te Volonterski centar Zadar. Projekt je sufinanciran iz sredstava EU i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske u postotku od 94,79%, a ostatak je sufinanciran od strane Zadarske županije i Grada Zadra. Ukupna vrijednost projekta je 130.186,90 EUR. Ukupno trajanje projekta je 18 mjeseci.