Sve je spremno za početak snimanja filma i serije „General" u Zadarskoj županiji, potvrdila je Ivana Zrilić, voditeljica Filmskog ureda Zadar uz čiju se operativnu podršku odvija snimanje. 

Snimanje životnog puta generala Ante Gotovine u produkciji Kiklop filma i u režiji Antuna Vrdoljaka počelo je 20. veljače i potrajat će do 20. srpnja 2017. godine. 

Filmska ekipa u Zadarsku županiju stiže 13. ožujka, a dobrodošlicu im je današnjoj konferenciji za medije izrazio zadarski župan Stipe Zrilić. 

- Filmska umjetnost koja se zasniva na stvarnim događajima vrlo je važan način pravilne interpretacije povijesti. Drago mi je da je prava ekipa u ruke dobila snimanje važnog filma, projekta koji je vrlo važan i za našu županiju, rekao je Zrilić koji se prisjetio i prijema Gotovine u Županiji nakon oslobođenja iz haaškog pritvora 2012. godine. 

Pročelnik Upravnog odjela za kulturu i sport Grada Zadra Radovan Dunatov ovom je prilikom poručio: 

- Poznavajući rad Antuna Vrdoljaka, nema sumnje da će život i djelo velikog vojskovođe Ante Gotovine biti prikazani na pravi način. Sigurno ćemo doznati i nešto što nismo znali o njemu, a film će donijeti ono što nam je svima potrebno, a to je da osvijestimo događanja u Domovinskom ratu.

Marko Vrdoljak, direktor tvrtke AMV Produkcija i koproducent filmskog projekta General, u otkrio je danas u Domu županije kako će se upravo u Zadru snimati važna povijesna scena - razgovor između generala Ante Gotovine i Janka Bobetka uoči VRO Oluja.   

- Ovaj je dio Hrvatske vrlo važan u životu Gotovine, od djetinjstva kojeg je ovdje proveo do bojišta u Škabrnji. Trudit ćemo se što autentičnije na izvornim lokacijama napraviti film kakav Gotovina i Domovinski rat zaslužuju, rekao je Vrdoljak koji nije htio otkriti tko će glumiti generala Bobetka. 

Otkrio je pak da će Gotovinu u mlađim danima glumiti perspektivni dubrovački glumac Nikola Baće. Podsjetimo, u naslovnoj je ulozi filma Goran Višnjić, a glumačku ekipu čine i Tarik Filipović, Rene Bitorajac, Goran Navojec, Borko Perić, Ivo Gregurević, Mustafa Nadarević, Tamara Garbajs, Marijana Mikulić, Nikola Baće, Nataša Janjić, Goran Bogdan, Boris Svrtan te Zrinka Cvitešić.

Snimanje na zadarskim lokacijama trajat će 19 dana tijekom ožujka, a filmska ekipa ponovno se u Zadarsku županiju vraća u svibnju ili lipnju, rekao je Vrdoljak.