ZADAR - Kako se u najvećim državnim ustanovama u Zadru daju otkazi te kako se provodi presuda, provjerili smo u dva slučaja, poznata u javnosti.

Ravnateljstvo zadarske bolnice, nakon prvostupanjske presude, vratilo je na posao Vesnu Zubčić koja je bila pomoćnica ravnatelja za ekonomske poslove. Sud joj je poništio otkaz i naložio isplatu zaostalih plaća. Bolnica se nije žalila na prvostupanjsku presudu. „ Vesna Zubčić je temeljem presude vraćena na rad u Opću bolnicu Zadar. Nadalje, ustanova će u potpunosti poštivati dio presude koji se odnosi na radno mjesto, te isplatu plaća i kamata u potpunosti poštivati, pisani je odgovor zamjenika ravnatelja bolnice, dr. Edija Karuca. Neslužbeno smo doznali kako je Vesna Zubčić vraćena na mjesto referenta a da tu priči nije kraj.

Daleko složeniji je slučaj dvostrukog otkaza kojeg je dobio na Sveučilištu prof. dr. Jozo Rogošić, osnivač studija za mediteransku poljoprivredu koji je postao Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu, a na kojem je Rogošić bio pročelnik.

Uprava Zadarskog sveučilišta nakon potvrđene presude na Općinskom i Županijskom sudu, kojom su prije dvije godine poništili otkaz profesoru Jozi Rogošiću, ponovno mu je na ljeto 2016. godine dala otkaz. Sutkinja Općinskog suda u Zadru taj je otkaz proglasila nedopuštenim te je Sveučilište uložilo žalbu koja se razmatra na Županijskom sudu u Zagrebu. Rogošić je protiv Sveučilišta podnio tužbeni zahtjev kojim se traži nadoknada šteta za izgubljenu zaradu te povrede časti i ugleda. Za to vodi posebna parnica, gdje će o odštetnom zahtjevu biti angažirani i sudski vještaci. Sve su to informacije koje smo dobili posredstvom sudskog savjetnika Denisa Klarendića, glasnogovornika Općinskog suda u Zadru.

Njemu smo se obratili nakon što nam je sa Sveučilišta na pitanje o povratku prof. Rogošića na posao po sudskoj presudi, proslijeđen ovakav pisani odgovor:
„Uz predmet prof. dr. sc. Joze Rogošića, sudski postupak između Sveučilišta u Zadru i prof. dr. sc. Joze Rogošića još uvijek traje, te donesena prvostupanjska presuda nije pravomoćna."

U pokušaju da nam se objasni kako to da se vodi sudski postupak o nečemu što je već dosuđeno, u sveučilišnoj upravi je nastao muk. Najavljeno obrazloženje, kao ni pisano obrazloženje iz pravne službe, čekali smo danima. Uzalud. Uz pomoć raspoloživih informacija sa Suda, ispostavilo se kako je prvi put prof. Rogošić dobio izvanredni otkaz, da bi mu lani aktualna rektorica Dijana Vican potpisala „osobno uvjetovani otkaz."

Uz redoviti i izvanredni otkaz, pravna služba je imala na raspolaganju još i otkaz poslovno uvjetovani i otkaz skrivljenim ponašanjem. U oba slučaja, pokazalo se da otkaz, pod pretpostavkom da je opravdan, ne znaju niti dati, što su potvrdile i sudske presude.

Bolnica je za razliku od Sveučilišta provela pravomoćnu presudu, dok je prof. Jozo Rogošić morao potegnuti za mehanizmom ovrhe da bi mu se isplatile plaće za vrijeme kada je ostao bez posla nezakonitim otkazom. Plus kamate. Tko je odgovoran za takvo trošenje novca poreznih obveznika s kojima se financiraju oba javna sustava, pitanje je kao i uvijek bez odgovora.