Na prvi dan Korizme, Zadarska nadbiskupija objavila je kako će korizmena akcija biti namijenjena kupnji aparata za zračenje za pomoć oboljelima od zloćudnih bolesti. Tim se daje podrška djelovanju Lige protiv raka i Onkološkom odsjeku zadarske bolnice. Korizmena akcija ove je godine umjerena na skupljanje novca za kupnju linearnog akceleratora. To je aparat za zračenje košta oko četiri milijuna eura, odnosno trideset milijuna kuna. "Nakon uspješno provedene Korizmene akcije 2016. g. koja je bila namijenjena za kupnju novog ultrazvuk-aparata na Neonatološkom odjelu bolnice, želja nam je i ove godine potaknuti sve da se kroz korizmeno odricanje uključimo u još jednu akciju usmjerenu za dobrobit nas i oboljelih bližnjih u našoj sredini", najavio je akciju zadarski nadbiskup Želimir Puljić

On je poziv uputio svim župnim uredima u Zadarskoj nadbiskupiji, osnovnim i srednjim školama i vjeroučiteljima koji animiraju djecu na sudjelovanje u akciji te općinama i gradovima u Zadarskoj županiji.

Naime, u Zadru ne postoji objedinjeno onkološko liječenje pacijenata. Postoji mogućnost za kemoterapiju, ne i za zračenje. U zadarskoj bolnici ne postoji taj aparat za zračenje, a na njegovu nabavu već je nekim akcijama prikupljanja sredstava potaknula Liga protiv raka Zadar. Po medicinsku uslugu aparatom za zračenje pacijenti iz Zadarske županije moraju odlaziti u veće centre, Zagreb, Split, Rijeku. Terapija za oko 50 % zloćudnih bolesti je zračenje. "Smatramo da se u Zadru zbog njegove veličine i velikog upliva pacijenata i iz susjednih županija, treba objediniti onkološko liječenje pacijenata u zadarskoj Općoj bolnici. Za to nam treba taj akcelerator. Liga protiv raka, nakon uspješno provedene akcije  Protiv raka u dva koraka uz potporu udruga, ustanova u zdravstvu i 13 580 građana Zadarske županije, u suradnji s Općom bolnicom Zadar otvorila je poseban račun za prikupljanje sredstava za kupnju aparata za zračenje onkoloških bolesnika. Sav novac koji se donira preko raznih akcija za tu namjenu ide u taj fond. Dosad je prikupljeno oko 300 000 kuna" kaže dr. Branko Dukić, pročelnik Službe za ginekologiju i porodiljstvo Opće bolnice Zadar, subspecijalist ginekološke onkologije.

Dr. Dukić navodi kako Liga ima i jedan stan u vrijednosti oko milijun kuna, a Opća bolnica Zadar dobila je i kredit iz EU fondova u iznosu od pedeset milijuna kuna. S tim sredstvima uskoro započinje gradnja zgrade u kojoj će biti smješten i Onkološki odjel, no u ta sredstva nije uključen trošak aparata za zračenje. "Problem je i sustav zdravstva koji nam još ne dozvoljava da to imamo, ali mi idemo u pravcu da sve te dozvole dobijemo. Najbitnije za nas je i s Korizmenom akcijom senzibilizirati javnost, da možemo kupiti linearni akcelerator. Svaka donacija je dobrodošla" kaže dr. Dukić, ističući da je cilj svih akcija Lige senzibiliziranje što više pojedinaca, ustanova, gospodarstvenika i ljudi koji žele pomoći toj plemenitoj nakani. Na Odsjeku onokologije u Zadru radi pet onkologa. Dr. Dukić izražava nadu da će se organizirati Onkološki odjel i kupiti linerani akcelerator. "Pomognite Ligi protiv raka Zadar i Općoj bolnici Zadar nabaviti aparat za zračenje onkoloških bolesnika uključenjem i u Korizmenu akciju Zadarske nadbiskupije. U ime svih koji su se već uključili u prikupljanje sredstava, nadasve u ime onkoloških bolesnika, svima zahvaljujemo na pomoći koju ćete nam pružiti" poručuje dr. Dukić. Taj aparat je neophodan kako bi se liječenje onkoloških bolesnika Zadarske županije upotpunilo, da ne budu izloženi troškovima odlaska na zračenje u Split, Rijeku i Zagreb. "Odlazak na zračenje u druge gradove uključuje cijelu obitelj. To je financijski izdatak, ali i organizacijski problem kad se cijela obitelj treba reorganizirati. Na godišnjoj razini to je oko dvjesto bolesnika. Broj oboljelih od tumora u Zadru sve je veći. Svake godine otkrije se oko tisuću novooboljelih od karcinoma u Zadru. Unazad deset godina taj broj je bio oko petsto novooboljelih godišnje, dupli je porast. Najčešći karcinomi su pluća i probavnog takta" kaže dr. Dukić. U muškaraca su vodeći tumori pluća, prostate i debelog crijeva, a u žena dojke, debelog crijeva, pluća, vrata maternice.

 

Župnici u korizmi na različite načine, postavljanjem posebne kutije za to, milostinjom, animacijom i na druge načine prikupe sredstva kojima su proteklog više od desetljeća uspješno pomognute razne zdravstvene i socijalne potrebe u Zadarskoj nadbiskupiji. Pomogle su se i misije gdje djeluju hrvatske misionarke, Vukovar i Crkva u BiH. "Korizma nam svake godine daje jedinstvenu priliku da dublje razmišljamo o smislu i vrijednosti svog kršćanskog života. Tijekom tog vremena poziva nas da uz molitvu i duhovnu obnovu budemo milosrdniji prema drugima, čineći konkretna djela ljubavi i dijeleći svoja dobra s potrebnima. Župnike molim neka akciju provode tijekom cijele korizme na način koji najbolje odgovara prilikama u župi. Nabavom tog uređaja osigurali bi se preduvjeti kako bi se cjelokupna onkološka terapija mogla pružiti i pacijentima u Zadru" poručuje nadbiskup Puljić, u zahvalnosti vjernicima nadbiskupije i ljudima dobre volje koji svake godine pokažu suosjećanje izdvajajući sredstva za potrebe koje su trajno u službi ljudi, kojima Nadbiskupija pomaže opće dobro zajednice.