ZADAR- Kako urbanizirati prostor nekadašnje vojarne Stjepana Radića (bivša Marka Oreškovića) koja se prostire na više od pet hektara s 20-ak objekata, bila je tema sinoćnjeg okruglog stola kojeg je organizirala udruga Eko i modelirala Nives Rogoznica.

Tema je izazvala veliko zanimanje građana, osobito mladih, predstavnika udruge koji su prvenstveno došli  u Gradsku knjižnicu čuti što ima novog s Centrom za mlade, planiranom u jednom od devastiranih objekata vojarne Stjepana Radića. Podrobne informacije dobili su od pročelnika za EU fondove Šime Erlića, koji je bio „dežurni krivac" za sve primjedbe na račun Grada, premda se zna kako je cijeli prostor državno vlasništvo i kako DUDI, a sada ministar državne imovine Goran Marić niti brine, a niti odlučuje o vrijednim nekretninama u Zadru.

Dio njih je dan na „privremeno korištenje" i oko njih su podignute ograde. Prvo moramo srušiti ograde, pozvao je zadarski arhitekt i urbanist Željko Predovan. On je ukazao na ogradu oko Impact centra gdje je sjedište nevladinog sektora civilnog društva, a koja se, kazao je Predovan čuva kao Pentagon. Ograda je dignuta i oko „županovih dvora" da bi tamo neki imali besplatan parking, a ljeti i u hladu, naveo je arhitekt.   

Gordana Dell orco, koja se u državnoj upravi bavi društvenim djelatnostima, predložila je javne radove, za koje Država isplaćuje naknadu.

-Prostor izgleda užasno i osmišljavanjem javnih radova pomoglo bi da se apelira na našu angažiranost i da se pokrenu nadležni, kazala je Dell orco.

Jedna od građanskih inicijativa udruge Eko za skidanje ograde, potaknula je Grad Zadar  na organizaciju zbivanja, kojeg je sinoć najavio pročelnik Erlić. U suradnji sa zadarskim udrugama u lipnju će se oživjeti otvoreni prostor bivše vojarne s manifestacijom koja će imati festivalski karakter i koja će trajati mjesec dana. Erlić nije želio otkrivati radni naslov dok se ne dođe do pravog naziva tog festivala koji će imati misiju ukazivanja na sav urbani potencijal tog gradskog središta.

Što će biti sa zgradama, osnovno je pitanje na koje udruga Eko traži odgovore od samih građana. U njihovu inicijativu uključilo se i društvo arhitekata Zadra koje će, kako je najavila arhitektica Nina Ninčević kroz radionice senzibilizirati građana i artikulirati njihove želje. Ispada da dok čekamo velike investitore, zapinjemo o ograde, kazala je arhitektica.

Mladi Zadrani koji su samoinicijativno „okupirali" djelić zapuštene vojarne, kao što je to „Nigdjezemska", sinoć su samo dobili potvrdu kako nisu imali razloga čekati „manu" s nedodirljivih visina. Dokaz tom je i govor Davorke Mezić koja je u ime Društva Zoranić ispričala kako su oni neposredno nakon ratnih zbivanja tražili od gradskih vlasti da im se ustupi bivša vojna zgrada s amfiteatrom koja je bila idealna za djelovanje pjevačkog zbora i udruga koje se bave kulturom. Dobili su obećanje od kojeg se nije maklo ni korak, a neki su tamo useljeni sa ili bez znanja.

I zato nije na odmet podsjetiti na bivšu ravnateljicu Glazbene škole Đurđicu Andrović koja je prva „osvojila" dio vojarne u Zadru kao privremeno rješenje nakon uništene Kneževe palače, a sada se ispostavilo da im je to jedino i trajno mjesto škole.