ZADAR- Javna rasprava za treće izmjene Detaljnog plana uređenja Maraska - centralne funkcije, koje je izradila tvrtka D&Z, prošle su bez većih primjedbi.

Izmjene se odnose na drugačiji položaj budeće dvije stambene zgrade koje su zbog oblika već dobile naziv bubrezi. - Okrenute su u odnosu na okolne zgrade Maraska parka i tako da stanovi imaju što više sunca, pojasnio je arhitekt Zoran Šuša, koordinator izrade trećih izmjena plana u kojem su definirane sve parcele iz obuhvata.

Izrađivači plana su unijeli sve promjene na primjedbe stanara iz Ulice Miroslava Krleže  (zgrada Maraska parka) koji su tražili da im se proširi broj parkirnih mjesta i ostavi prostor za novi spremnik na plinski priključak. Predstavnici stanara zakasnili su na javnu raspravu i nakon što je zamjenik pročelnika Matko Segarić još jednom pojasnio kako se u izmjenama plana u cijelosti poštivao potpisan protokol, oni su nakon rasprave, ispred Vijećnice, žalili se novinarima.

Dakle, određen je "trokut" kao servisna zona za stanare susjednih zgrada. Tu će biti  spremnik za  priključak na plin te će se srušiti postojeći zid kako bi se dobilo još 20 parkirnih mjesta.

Javno kupalište više neće biti definirano kao hotelsko, što je prije deset godina odredio autor plana, arhitekt Nikola Bašić. - Hotel će ima svoj bazen i nema potrebe za nekim drugim kupalištem, kao što je to bilo predviđeno osnovnim planom, izrađenim prije 10 godina. Osnovnim DPU Maraska predviđeno je i da Điga u neko doba postane šetalište s vanjske strane.
Trećim izmjenama tog plana, zid između parka Maraska i hotela Maraska ostaje kao dio memorijske baštine, ali koji će se urediti.

Potpuno nova definicija, unesena u Plan, odnosi se na parcelu gdje je nekad bila tvornica pašte Jadranka. Tu će, prema želji investitora, biti ekskluzivni trgovačko- ugostiteljski centar s naglašenom arhitekturom, istaknuo je Šuša.

Treće izmjene Plana koje je naručio investitor Dogus Hrvatska, bit će na javnom uvidu do 24. veljače a primjedbe se mogu dostaviti od ponedjeljka.