ZADAR- Sutra će u Gradskoj vijećnici biti javna rasprava na 3. izmjene Detaljnog plana (DPU) uređenja Maraska - centralne funkcije.

Izložit će ga stručnjaci zadarska projektna tvrtka D&Z, na čelu s arhitektom Zoranom Šušom koji je nositelj izrade Plana  prema namjerama investitora, Dogus Croatia. Oni su financijeri izrade sve planske i projektne dokumentacije. Turska grupacija vlasnik je terena dviju nekadašnjih tvornica Maraska i Jadranka,  kojeg su kupili od domaćih. Izmjenama plana se uređuje namjena prostora za dvije nove stambene zgrade i poslovno- trgovačko ugostiteljski centar, radno nazivan Jadranka. Iz plana su nestale sve zamišljene površine iz priobalja iz osnovnog plana kojeg je izradio arhitekt Nikola Bašić. Izrađivači DPU-a uvažit će primjedbu iz javne rasprave te će ostati zid između Maraska parka i budućeg hotela i stambene zgrade. Konzervatori su uvjetovali da se zadrži pročelje zgrade Marska, nekad vile Luxardo, ali je dopušteno rušenje zida bivše tvornice uz Obalu kneza Trpimira.

Obuhvat plana je 15.3 hektar, od čega je 10.8 hektara morskog dijela, od lukobrana Marine Zadar, tzv Đige, do granice s uvalom Maestral. Treće izmjene plana tretiraju prostor bivših tvornica Jadranka i Maraska, s tim da je područje budućeg hotela Maraska riješeno prethodnim izmjenama Plana koje su izazvale veliku buru u javnosti u dijelu samog parka i priobalja.
Zanimljiv je opis urbanih cjelina unutar obuhvata plana. Za perivoj Marska  navodi se da je neodržavan s bujnom mediteranskom vegetacijom i dodatno devastiran izgradnjom odvodnje.

Za Trpimirovu obalu se kaže kako nije izgrađena prema prometnim standardima, nema zaštitu s mora, niti odgovarajuću rasvjetu, osim u dijelu gdje je neplanski izrađeno kupalište i ugostiteljski objekt. Ne znamo je li to navod izrađivača plana iz D&Z ili originalnog autora Nikole Bašića koji je prije desetak godina napravio taj DPU.
U svakom slučaju javna rasprava  trećih izmjena DPU Maraska, koji je na uvidu od 14. do 24. veljače, zakazana je 10 sati u Velikoj vijećnici