Zadarski pomorac Antonio Munivrana sudjelovao je s još trojicom Hrvata u akciji spašavanja 12 Francuza na Sejšelima s katamarana El Diablo.

Po nepovoljnim vremenskim uvjetima i jakom istočnom vjetru jačine 30 čvorova riskirali su svoje živote kako bi spasili tuđe.

Munivrana je prvi časnik palube broda Crystal Esprite američke kompanije Crystal Cruise Lines. Riječ je o brodu dugom 85,5 metara s 86 članova posade i 54 putnika. U akciji spašavanja osim Antonija sudjelovali su liječnik Ervin Radetić iz Rijeke, pri časnik Zvonimir Vičević iz Kostrene i vice kapetan Damir Rikanović iz Kraljevice.

- Sve je počelo 17.02 u 00:25 sati po lokalnom vremenu na Sejšelima na lokaciji Curieuse Island. Katamaran El Diablo je bio usidren, no zbog vremenskih neprilika i jakog vjetra sidro nije držalo i odnijelo ih je na stijene. Nakon primljenog poziva u pomoć s katamarana El Diablo krenula je akcija spašavanja koji su vodili kapetan Thomas Larsen iz Švedske, vice kapetan Damir Rikanović i 1. časnik Antonio Munivrana.

Obalna straža Sejšela je zatražila nasu pomoć i bila je support brod. Uz vrlo nepovoljne vremenske uvjete i nikakvu vidljivost riskirajući vlastite živote, spašeno je 12 Francuza od kojih je bilo troje djece. Kad smo stigli na mjesto gdje se katamaran nasukao i već do pola bio pod morem, valovi visine 2 i pol metra su skoro okrenuli nas gumenjak kojim je upravljao vicekapetan Damir Rikanović. Riječ je o velikom gumenjaku marke Zodiac milPRO kapaciteta 15 ljudi. Uspjeli smo se približiti katamaranu i krenuli smo s ukrcavanjem vidno uplašenih i prestravljenih turista iz Francuske. Prvo smo ukrcali troje djece, zatim njihove roditelje, ukupno osam ljudi i doveli ih naš brod. Ostalih četvero je kod nas doveo gumenjak obalne straže. Unesrećenima je pružena liječnička pomoć od brodskog doktora, Dobili su hranu, čaj, kabine i toplu odjeću.

Tijekom današnjeg dana doci ćemo na otok Praslin i tamo ćemo ih iskrcati odakle će poći svojoj kući nakon odmara koji sigurno neće nikad zaboraviti, ispričao je Antonio.

Bravo dečki!