Hrvatska elektroprivreda je danas u trajni pogon pustila prvu ELEN punionicu za električna vozila u Zadru, koja je smještena u ulici Bartola Kašića kod kod bivše Tehničke škole.

Punionicu su svečano otvorili gradonačelnik Božidar Kalmeta i Domagoj Puzak, zamjenik voditelja tima za eMobilnost HEP grupe. Kalmeta je naglasio da je ovo "projekt budućnosti".Već prošle godine brojni stranci pitali su gdje mogu napuniti svoja električna vozila, istaknuo gradonačelnik Kalmeta kazavši i kako je ovo projekt budućnosti:

- Dakle mi vidimo i to vrlo brzo, naravno ne sutra, ali u skoro vrijeme opskrbu Poluotoka vozilima koja su isključivo na električni pogon, jer s time ćemo štititi i te naše stare palače, crkve i sve naše spomenike kulture. Grad će nastaviti s projektima izgradnje novih sličnih punionica na više lokacija po čitavom gradu jer, vjerujem, za 20-ak godina vozila na električni pogon bit će standard.

Gradonačelnik Kalmeta ovom je prigodom pozdravio i ravnatelja Tihomira Tomčića budući da je Strukovna škola Vice Vlatkovića pionir energetske obnovljivosti i odavno ima pravi mali park obnovljivih izvora energije u svoj dvorištu: imaju solarnu centralu na krovu škole, vjetrenjače, fotonaponske panele, postavili su solarnu rasvjetu na školskom parkiralištu, donijeli Zadru prvi solarni bicikl, a prije par godina predstavili su i električni automobil koji su sami izradili.

Na punionici je moguće istodobno punjenje dvaju vozila, s načinom punjenja AC mod3 tipe2, uz vrijeme punjenja od jednog do četiri sata, ovisno o stanju baterije vozila i vrsti pretvarača u samom vozilu. Punjenje na zadarskoj ELEN punionici je trenutno besplatno, ali je moguće samo uz RFID identifikacijsku karticu. Vlastita RFID kartica za sve vlasnike električnih vozila u Hrvatskoj može se dobiti slanjem zahtjeva na e-mail adresu elen@hep.hr, dok će Grad Zadar vlastitu RFID karticu ostaviti dostupnom na jednom od gradskih informacijskih punktova.