Liga borbe protiv raka Zadar danas je na konferenciji za novinare upoznala javnost s romanom Ljubav plavog mjeseca autorice Dinke Dušević.

- Prije ovoga romana jedino sam napisala recept za kroštule. Roman sam pisala olovkom i susjedi dala na prekucavanje. Tu zimu dok sam pisala, a inspiracija mi dođe najčešće kada pada kiša, bila sam neizmjerno sretna. To je najljepša zima mog života ispunjena otkrićem da mogu pisati i stvarati. Knjiga je poklon priča za moju unuku, kazala je autorica koja je odlučila novac prikupljen od prodaje knjige donirati Ligi protiv raka Zadar.

- Kao žena koja je prošla borbu protiv raka gospođa Dinka je prepoznala rad naše udruge i došlo je do suradnje. Počašćeni smo da je odlučila pomoći nam u prikupljenju sredstava koje će omogućiti liječenje protiv raka u Zadru. Potrebna su 4 milijuna eura i svaka pomoć dobro je došla, rekla je na današnjoj konferenciji za novinare Lada Šokota, članica predsjedništva Liga protiv raka Zadar.

Kako je u promo materijalim istaknula prof. Elvira Katić, predstavnica nakladnika Matice Hrvatske, ogranak Zadar, Dinka Dušević je svojim prvim književnim uratkom, romanom Ljubav Plavog mjeseca, štivom punim bujne mašte ispisala jednu neobičnu knjigu, modernu bajku.

- Povijesna je to fikcija jednog gordog plemena koje čuva svoju tradiciju, način života i običaje kojeg predstavljaju glavni lik Kaja i sporedni likovi u njenom okruženju Uma,Tibor, Joza i drugi. Sudbina u Kajin život donosi grofa Gaja Kavalija iz sasvim drugačijeg svijeta. Ljubav Plavog mjeseca bila bi romantična priča poput Snjeguljice i Pepeljuge da Dinka Dušević ne opisuje zlokobnost plemenskog života i tragedije koje su preživjeli. U romanu su zabilježeni trenuci njihovog čekanja, samoće, snova, radosti, ali i žalosti, uzdizanja do zvijezda, nadanja, dubinskih poniranja misaonim prostranstvima u potrazi za ispunjenjem smisla ljubavnog predanja, primanja i davanja.

Predstavljanje knjige Ljubav plavog mjeseca održat će se u Arsenalu 5. veljače s početkom u 19 sati, a sav prihod namijenjen je Ligi protiv raka Zadar.