ZADAR - Ministar Gari Cappelli i japanski veleposlanik Nj.E. Keiji Takiguchi uveličali su danas početak 3. Tuna, Sushi&vine festivala koji je otvoren izložbom u Gradskoj loži.

U okruženju izložbe olimpijske bajke jedriličara Fantela i Marenića, postavljena je izložba crno-bijelih fotografija Danija Kolega koja prikazuje izlov tuna.

Ministar turizma istaknuo je kako se sportaši poput zadarskih olimpijskih pobjednika kao i ribarstvo, prepoznatljivo u Zadarskoj županiji, te poslovanje s tunama, mogu iskoristiti u promociju turizma. Cappelli je ustvrdio kako je Zadar dobio manifestaciju zbog koje će turisti ciljano dolaziti u Zadar.

Novi japanski veleposlanik pozdravio je goste na hrvatskom jeziku, što je s japanskim naglaskom zvučalo simpatično i pomalo komično. Takiguchi je govorio o značaju festivala tune za koji je inicijativu dao njegov prethodnik Nj.E. Keiji Ide. Veleposlanik je podsjetio kako Hrvatska obilježava 25 godina neovisnosti. Nakon Europske zajednice, Japan je ubrzo priznao Hrvatsku, kazao je veleposlanik Takiguchi, dodajući kako upravo zadarski festival jača te veze. 

- Japan nas gleda, a mi ga primamo širokog srca, rekao je gradonačelnik Božidar Kalmeta, najavljujući širenje i razvoj te manifestacije koju Grad Zadar svesrdno podupire. 

Izložbu je otvorio direktor TZ Grada Ante Rados, pozivajući građane da sudjeluju u programu kojeg su pripremili zajedno s partnerima. Treće izdanje Tuna festivala završit će u subotu Gala večerom u  Arsenalu.

Jedan od najvažnijih je tvrtka Kali tuna sudjeluje kao sponzor. Oni su esencija u uzgoju tuna zbog čega je festival i začet prije tri godine jer Japanci vole našu tunu. Kako to rade u Kali tuna, danas će se upoznati domaći mediji, ali i novinari koju su radi festivala doputovali u Zadar.