ZADAR- Treće izdanje zadarskog Tuna, sushi&vine festival dobio je nacionalni pečat. Uz  japansko veleposlanstvo, zadarsku TZ i Grad Zadar potporu su dali ministar turizma Gari Cappelli i direktor HTZ-a Ratomir Ivičić, koji su postali i članovi Izvršnog odbora te jedinstvene turističke manifestacije.
O njoj je na konferenciji za novinare govorila Jelena Yamasaki, predsjednica Hrvatsko-japanskog društva, istaknuvši kako su se Japan i zadarsko područje povezali preko jadranske tune, paškog sir, ninske soli i vina iz Kraljevskih vinograda. Kako privući japanske turiste, kojima Zadar do sada nije bio u programu, okosnica je zadarskog festivala na koji dolaze njihovi mediji te poznati japanski chef Toshihiro Nakatsuji. On je bio i lani u Zadru što je prikazao u svom showu na MBS televiziji kojeg gleda 10 posto od 120 milijuna Japanac te se unaprijed raduje ponovnom susretu s učenicima Ugostiteljsko - turističke škole, koji su iskazali želju za učenjem japanske kuhinje, istaknula je Jelena Yamasaki.

Za njih će TZ Grada prikupiti donaciju od prodaje porcija iduće subote na Narodnom trgu, kako bi se buduće kuhare, koji su nam itekako važni, nabavio novi praktikum, najavio je direktor Ante Rados. On je istaknuo kako su dva razloga organizacije te manifestacije: tuna se za japansko tržište počela uzgajati na zadarskom području, a festivalom se stvara novi turistički proizvod za buduće goste Zadra izvan sezone.
Središnji program za njih i građane, koji će imati priliku kušati specijalitete od tune zadarskih ugostitelja, vraća se ponovno na Trg. Program počinje u 11 sati, istodobno kada će se na Forumu prezentirati japanske borilačke vještine u čemu sudjeluju zadarski Kendo klub Ouka, Kyudo klub Yumi, Aikido klub. Hrvatsko origamo društvo u to doba će imati radionicu u Arheološkom muzeju.
U subotu navečer je Gala večer u Arsenalu, gdje će se po cijeni od 120 kuna uživati u sushi specijalitetima te dvostrukom jazz programu: Japanke Mayumi Kami te hrvatskog Black Coffe. Glavni zabavljač je  Jacquesa Hodeka, a voditelj Gala večeri je Zadranima omiljen Frano Ridjan.

Tuna, sushi&vine festival počet će u srijedu otvaranjem izložbe zadarskog fotografa Danijela Kolege pod nazivom Jedan dan u izlovu tuna. Na otvorenju će biti japanski veleposlanik Keiji Ide kao i ministar turizma Gari Cappelli, najavili su danas organizatori.
Refleks sve većeg korištenja tuna u prehrani trebao bi biti prisutan i u 20-tak zadarskih restorana, pa čak i kuhinji Zračne luke, koji su se uključili u edukaciju i promociju japanskih jela od tune. Njih je najavio Erik Pavin, predsjednik udruge zadarskih ugostitelja.