Agencija ZADRA NOVA  iu partnerstvu s 8 mediteranskih zemalja pokrenula je projekt Mobilitas - kojim želi iznaći rješenja za ljetne prometne gužve u našem gradu. Aplikacija bi trebala javiti korisnicima gdje na Poluotoku mogu naći slobodno mjesto.

Projekt se financira sredstvima Europske unije, ukupno 2 i pol milijuna eura, od kojih se na zadarski dio odnosi oko 220 tisuća eura, a projekt će trajati 30 mjeseci.

Prometna gužva najveća je zamjerka kako turista tako i domaćih, ustvrdila je Sanja Peričić, ravnateljica Agencije ZADRA NOVA.

- Za dobro poznati ljetni scenarij treba samo malo oblaka uz par kapi kiše i eto krkljanca u gradu, kolone turista iz svih smjerova, beskrajne potrage za slobodnim mjestom za parkiranje. Projekt Mobilitas pomoć će ponuditi u obliku triju aplikacija, najavila je Ana Zujić, viša stručna suradnica za provedbu EU projekata:

Aplikacija bi trebala javiti korisnicima gdje na Poluotoku mogu naći slobodno mjesto, ima li slobodnih mjesta i gdje se točno nalaze, eventualno i alternativne puteve kojima doći do njih, a da izbjegnete gužvu, navela je Zujić.

Kroz 30 mjeseci, koliko je predviđeno trajanje projekta, planirane su i druge aktivnosti - izrada studije koja će doprinijeti Strategiji prometa koju radi Grad Zadar, promocija električnih bicikala, podizanje svijesti građana o ekonomiji dijeljenja:

U realizaciju  tog EU projekta bit će uključeni i građani.