Povodom 24. obljetnice vojno redarstvene akcije Maslenica, danas je u HNK održana svečana akademija kojoj su nazočili brojni predstavnici lokalne, nacionalne i crkvene vlasti te obitelji poginulih branitelja, kojima je minutom šutnje na početku svečanosti odana počast. 

Klapa sv. Juraj HRM i govornici oživjeli su sjećanje na dane važne oslobodilačke operacije u Domovinskom ratu. O političkim okolnostima uoči i nakon VRO Maslenica govorio je ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Ante Nazor, naglašavajući da je posebno bitno da se s njom upoznaju i mladi u dvorani zadarskog kazališta. 

U ime organizacijskog odbora prisutne je pozdravio zadarski župan Stipe Zrilić.   

- Put do slobode bio je težak, bilo je potrebno puno suza, krvi i stradavanja da bi ostvarili nezavisnu Hrvatsku. Operacija Maslenica je naša, ali i svehrvatska. Pokušavalo se zapostaviti njezin značaj i da nije bilo nas sve se ovo ne bi dogodilo. Dužni smo odavati priznanje, pogotovo onima koji su dali svoje živote. Istinu o Domovinskom ratu moramo širiti na svakom koraku i u svako vrijeme. Ne smijemo zaboraviti, rekao je Zrilić. Nastavimo raditi tako da ostvarimo njihove snove, poručio je Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga. 

Svečanoj akademiji prisustvovala su i dva ministra - ministar obrane Damir Krstičević i ministar branitelja Tomo Medved. 

Krstičević je istaknuo da je „Oluja bila kruna, a Maslenica prekretnica u Domovinskom ratu". 

- 24 godine je prošlo od tih prekretničkih dana i povijesnih trenutaka u kojima je hrvatski vojnik ojačao nadu i dokazao kako zajedno možemo ostvariti sve domovinske zadaće. Operacija Maslenica donijela je mir i slobodu te preduvjet za razvoj Zadra i županije te stvaranje Hrvatske. Pokazali smo svijetu i našim neprijateljima da možemo sami riješiti problem okupiranih teritorija što smo i napravili. Dali smo snažnu poruku za jačanje političkih pozicija na međunarodnoj sceni. Osnažili smo vjeru u pobjednički karakter hrvatske vojske koji je do danas ostao takav i takav će biti zauvijek, poručio je Krstičević dodajući da su ljudi „naša najveća vrijednost" te upravo zbog toga dvorane u Ministarstvu nose nazive po istaknutim generalima i zapovjednicima u Domovinskom ratu. 

Svečanosti u HNK nazočili su i Ante Deur, posebni savjetnik za branitelje u ulozi izaslanika predsjednice, Marko Srdarević, glavni ravnatelj policije, Zlatko Ževrnja, župan Splitsko-dalmatinske županije, gradonačelnik Božidar Kalmeta, nadbiskup Želimir Puljić i drugi predstavnici općina, vojske, policije, sveučilišta i sudske vlasti. 

 


View on YouTube