ZADAR- Gradonačelnik Božidar Kalmeta otvorio je u Loži izložbu o velikim sportskim dostignućima zadarskih jedriličara nazvanom Olimpijska bajka Šime Fantela i Igora Marenića
Organizator izložbe je Narodni muzej koji je u tom reprezentativnom izložbenom prostoru, kako je istaknula ravnateljica Renata Peroš, htjelo  im zahvaliti i prikazati građanima jedrenje i vrhunske sportske rezultata koje su tijekom 15 godina ostvarili Šime i Igor uz pratnju svog trenera Ede Fantela. Ona je Fantelu promovirala u „kustosa", koji je uz kustosicu Nevenu Štokić, napravio izbor iz bogate arhive za multimedijalnu izložbu. Dominiraju fotografije, podijeljene u tematske cjeline, video materijala s regata, pa do pobjedničke jedrilice nazvane Gisele (po slavnoj brazilskoj manekenki), niza nagrada, medalja i impresivnog broja pehara. Sve to na malom prostoru, ostavilo je zadivljene mnoge pa čak i one koji dobro poznaju i prate sve rezultate slavnog jedriličarskog dvojca.

Iznenađen brojem medalja i pehara bio je i zadarski nadbiskup Želimir Puljić, koji je kazao kako je osvajanje olimpijskog zlata Šime Fantele i Igora Marenića bio radostan događaj koji je sve nas digao na noge. - Oni su pokazali kako se požrtvovnošću može doći do cilj i siguran sam da će biti uzori mnogim mladim ljudima da krenu njihovim stopama, kazao je msgr. Puljić. Nadbiskup je u petak pozvao na primanje Šimu i Igora i njihovog trenera Edu Fantelu.

- Ideja o izložbi nastala je u dogovor s ravnateljicom Renatom Peroš kako bi se približilo naše dugo i uzbudljivo putovanje do najvećeg sportskog postolja uz zaštitu svetog Krševan, rekao je Fantela.
Izložba je i rođendanski poklon Šimi kojem je danas rođendan, otkrio je njegov otac, dodajući kako su uspjeli od Zadra odjedriti do Rija i uzeti zlatnu medalju.

- Uzmite u obzir da je svaki pehar pređenih 1000 a medalja i dvije tisuće kilometara, pa kad budete sve ovo razgledali, bit će vam jasno što se sve mora napraviti da bi se osvojila olimpijska medalja.

O grandioznosti uspjeha Fantele i Marenića nadahnuto je govorio i gradonačelnik Kalmeta.- Počašćen što će otvoriti ovu izložbu. Ovo bi u Londonu bio izniman događaj jer oni su velesila. Ali mi u jednoj maloj Hrvatskoj imamo nešto što oni nemaju. Imamo dva zlatna mladića i njihovog trenera, oca i sportskog oca, koji su napravili ono što nikada nikome nije uspjelo. Nema riječi s kojima bi opisao što oni znače u svijetu jedrenja. Šime je s 12 godina dobio Grb gradonačelnika na kojem je pisalo da je zaslužan jer pronosi ime Zadra, kazao je Kalmeta na što se iz publike nadovezao poznati konzervator i povjesničar umjetnosti Miljenko Domijan, koji je Šimi Igor dao vrijednost novog „Zlata i Srebra Zadra".

Slavljenik Šime Fantela zahvalio je svom ocu na iznimnom trudu u kreiranju izložbe, ponosan što su njegovi i Igorovi rezultati dobili jednu novu dimenziju.- Moram priznati da sam već i zaboravio na neke regate i natjecanja, pa će i meni ova izložba dobro doći da je u miru razgledam i podsjetim se na sve što smo prošli, kazao je Šime.
Olimpijska bajka Šime Fantele i Igora Marenića bit će dostupna do 10. veljače, kada se otvara Kneževa palača u kojoj će biti moguća, najavila je ravnateljica Peroš, još veća izložba o zadarskom jedrenju.