Bistro „Pjat”, jedan od najboljih zadarskih restorana, koji nastoji po ponudi jela biti drugačiji,. uveo je i sushi.
To je drevna poslastica od tune kojoj niti jedan Japanac ne može odoljeti i koja je sastavni dio spektakularne zadarske manifestacije „Tuna, Sushi & Wine festival”.
U tjednu zadarskog gastronomskog festivala bistro „Pjat” petkom i subotom, među ostalim izborom specijaliteta od tune, imati i ekstravagantnu ponudu sushija. Na tečajevima kod proslavljenog šefa Vida Nikolića iz zagrebačkog restorana „Time” naučila ga je na tradicionalan način spravljati Anita Mialić, supruga vlasnika „Pjata” Lea Mialića. Kao ljubiteljica ribljih specijaliteta, šefica kuhinje Pjata pohađala je još niz drugih tečajeva i radionica pripreme sirove ribe u Splitu i Istri gdje se upoznala s kulinarskim umijećem televizijske kuharske zvijezde Davida Skoke.
– Djeca nam obožavaju sushi, pa sam ga zbog toga naučila spremati. Naravno, i meni se jako sviđa kombinacija svježe tune, vrhunske riže i različitih začina koje koriste Japanci za pripremu sushija”, kazala je glavna kreatorica menija u Pjatu, predstavljajući tri vrste tradicionalnog sushija: slikoviti nigiri, kultni hosomaki – koji se nalazi na logotipu „Tuna, Sushi & Wine festivala” – te uramaki koji izgleda šareno poput slasnog kolačića.
Sve što se gostima nudi u „Pjatu” zaista je pjat najbolje domaće kuhinje: hrana se nabavlja na peškariji, pijaci, najboljim zadarskim mesnicama i jednim dijelom iz obiteljskog vrta u Sukošanu gdje živi obitelj Mialić. Drugim riječima, na blitvi, zelju ili bilo čemu drugom u „Pjatu” kemije nema niti u tragovima. Nema je ni na raskošnoj vinskoj karti koja u „Pjatu” nudi sve najbolje što postoji u zadarskoj regiji i Hrvatskoj.