ZADAR -Kneževa palača, građena u srednjem vijeku, ovih hladnih dana u 21. stoljeća jedna je od najtoplijih javnih zgrada u Zadru.

Novo grijanje testirano je po najnižim temperaturama i pokazalo se kako je u Kneževoj toplo i u poluzatvorenom prizemlju, a biljke u ostakljenom atriju nisu se smrznule. Najhladniji element u prizemlju je metalna recepcija, koja odudara od topline kamena i svih ostalih materijala ugrađenih tijekom obnove. 

U Kneževoj palači, zbog priprema za otvaranje 10. veljače, ovih je dana vrlo živahno. Osoblje Narodnog muzeja prolazi edukaciju, kako bi se naučili koristiti svom opremom, koja je najnovijeg doba i vrlo skupa.

Istodobno se priprema izložba za otvaranje, koja će, kako nam je otkrila ravnateljica Renata Peroš, biti presjek svih odjela Narodnog muzeja. Uz stalni postav Grada Zadra koji će se preseliti iz sadašnje upravne zgrade kod Morskih vrata, Narodni muzej će ove godine imati još tri velike i značajan izložbe. Jedan od njih priprema sa Sveučilištem u Zadru - Odjelom povijesti umjetnosti odakle je inicirana izložba o poslijeratnoj obnovi Zadra - doktorski rad Antonije Mlikota i jedan veliki istraživački doprinos tom dijelu zadarske prošlosti.

Sa zagrebačkim Kinoklubom, koji slavi 125 godina, ostvarit će se izložba fotografija na kojoj će značajno mjesto imati članovi tog kluba, poznati zadarski fotografi braća Brkan. U Kneževu palaču će se preseliti izložba iz Rovinja Marc Chagall: S onu stranu boje, retrospektiva autorovog grafičkog opusa.

Narodni muzej uz Koncertni ured upravljat će Kneževom palačom, što je, istaknula je Peroš, velika odgovornost.