ZADAR - U prošloj je godini pokrenuta građevinska aktivnost na području Grada Zadra što potvrđuje stotinjak zahtjeva više podnesenih za građevinske dozvole nego li u 2015. godini.
Odjel za provedbu dokumenta u gradnji izdao je gotovo sve građevinske dozvole za projekte gradnje kanalizacije, nove trgovačke centre, stanogradnju te za rekonstrukciju državne ceste od Bulevara do Istarske obale.
Uz 120 stanova, čija se gradnja ubrzano priprema na lokaciji Tvornice kruha, tvrtka Sigma Matica planira izgradnju još 230 stanova na prostoru nekadašnjeg Bagata. Prvo trebaju ukloniti postojeća skladišta, za što im također treba dozvola. Osim niza manjih stambenih građevina koja su se lani počela graditi i grade se, u planu je i stotina stanova iza zgrade Ljepotica. Za stanogradnju na području nekadašnjeg Mesoprometa, zahtjev za građevinskom dozvolom do ljeta će podnijet nositelj projekta- tvrtka Lignum.
Građevinska dozvola izdana je lani i za dva trgovačka centra Kaufland i Tommy.
Pročelnik Hrvoje Baranović posebno ističe zahtjev za izdavanjem lokacijske dozvole koju je podnijelo Sveučilište u Zadru za gradnju doma i menze za studente na prostoru Novog kampusa. Oni se pripremaju prijaviti na natječaj za EU fond kojim bi se financirao taj dio budućeg sveučilišnog kampusa.
Odjel je izdao građevinsku dozvolu i za podizanje sale za vjenčanje na zaobilaznici, kao i za još jednu benzinsku trgovini u blizini Plodina na Žmirićima.
Građevinska dozvola za izgradnju drugog dijela TC Supernova izdana je u 2015. godini, za putničku luku u Gaženici, dozvolu je dalo Ministarstvo graditeljstva, dok će se u 2017. najviše posla u Odjelu biti oko izdavanja građevinskih dozvola za kapitalni kompleks hotela Maraska i sadržaja uz nju.

Građevina bi se ove godine u  Zadru trebala razmahati. Poražavajuće je to da njezin oporavak Zadar dočekuje bez veće građevinske tvrtke.  Sve kapitalne investicije radi Strabag. Od zadarskih tvrtki ostale su  samo Lavčević te Vodoinstalacija koja bi sa Sarađenom iz Stankovaca radila na zahvatu u cestogradnji.