Zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, mgsr. Želimir Puljić gostovao je u emisiji HTV-a Hrvatska za pet, gdje je prihvatio primjedbu novinarke koja je sudjelovala u raspravi. Nadbiskup je čak i zahvalio  na ukor na račun Crkve u Hrvatskoj koja se malo udaljila od primjene jednog od svojih zakona. U intervju za Večernji list,  novinari su, ipak, krivi za krivo tumačenje odnosa biskupa u Hrvatskoj i pape Franje.
Prenosimo dijelove tog razgovora. Cijeloga možete pročitati na stranici Zadarske nadbiskupije.

No kao da episkopat nije za inicijative poput zakonske regulacije pobačaja, referenduma?

Biskupi već desetljećima zbore o zdravstvenoj štetnosti i moralnoj grješnosti rješavanja regulacije poroda putem pobačaja. Istina, pobačaj je prilično kompleksno pitanje pa mu se treba pristupiti s raznih vidika: Zdravstvenog, moralnog, duhovnog, psihološkog, političkog i sociološkog.

Zakon iz 1978., koji je još na snazi, nije dorečen i u suprotnosti je s Ustavom RH, koji „jamči svakom ljudskom biću pravo na život"

Zakon iz 1978., koji je još na snazi, dvoznačan je i nedorečen u pogledu odnosa prema nerođenom djetetu. A uz to u suprotnosti je s Ustavom Republike Hrvatske koji „jamči svakom ljudskom biću pravo na život" (čl. 21). Stotine tisuća nerođene djece bile su „po tom zakonu" uništene prije dolaska na svijet. Nedavno sam pročitao podatak kako se broj do 1990. godine penje i do 600.000. Ta se praksa „legalnog ubijanja" nerođene djece, nažalost, nastavlja već 25 godina u Republici Hrvatskoj pod „zaštitom" istoga zakona iz 1978. godine. Unatoč jasnoj suprotstavljenosti s Ustavom koji štiti svako ljudsko biće. Uz Crkvu, koja se ne umara upozoravati na štetnost i moralnu grješnost pobačaja, dobro je što postoje pojedinci i skupine ljudi koji na to upozoravaju i traže usklađivanje zakona s općom ustavnom normom o zaštiti ljudskoga života.

Povremeno se zna čuti da su naši biskupi protiv pape Franje i njegovih poteza u Crkvi?
Oštra je i jednoznačna izjava kako su naši biskupi protiv pape! Možda je to plod brojnih novinskih napisa u Hrvatskoj koji su posljednje tri godine suprotstavljali papu i hrvatske biskupe. Bilo je uz to i čudnih konstrukcija koje su se širile po nekim portalima i pripisivale papi.