ZADAR - Ideja arhitektonskog studija njiric+arhitekti iz Zagreba osvojila je prvo mjesto na natječaju za uređenje Gradske tržnice i nagradu od 80 tisuća kuna.
Rad je to profesora Hrvoja Njirića u kojem je angažirao svoje suradnike arhitekte, dizajnere te studente arhitekture.
Oni su, ako i ostali sudionici natječaja trebali osmisliti novo uređenjue samog dijela pijace te dati svoje vizije okolnog prostora, kojeg su svojom zaštitom prethodno uvjetovali konzervatori.
Evo, kako su to napravili i pojasnili pobjednici natječaja:


"Funkcionalna organizacija - prostor tržnice je definiran stupovljem i podijeljen na zone voća i povrća (100 klupa), OPG-ova (60 klupa), rashladnih vitrina (8 kom) i cvijeća (10 klupa).Postoji velika razlika u dojmu i korištenju prostora sa razvučenim tendama i postavljenim klupama u odnosu na sklopljene tende i prazan parter. To je jedna od osnovnih značajki ovakvog pristupa zadatku, navode autori rade koji su stvorili. Ijedra su ,,dodani" na osnovnu nosivu AB strukturu. Krojene su na način da uvijek u sredini ostaje uvala radi kontrolirane odvodnje. Jedra predstavljaju živo, fleksibilno tkivo, poput vibrirajuće pergole. Uslijed vjetra, ona stvaraju zvuk - buče i ječe, dajući ovoj nadstrešnici specifični karakter mediteranskog identitetskog rječnika", istaknuli su autori novog dizajna zadarske tržnice.

Oni k tome dodaju multifunkcionalnost stupaova na kojima će se jedra razapeti: za odvodnju s jedra, za osvjetljenje, kao nosač informacija, kao grijaće tijelo, sadrži instalaciju za hlađenje parom, priključak struje i vodovoda (česma). Procijenjeni iznos takvog rješenja je bitno niži od predviđene svote, što treba pripisati ovakvom reduktivističkom pristupu, ustvrdili su autori.

Njihov dizajn urbane opreme temelji se na pretpostavci dvostrukog života prostora tržnice.
Ona danju služi za prodaju, noću se sprema, ukazali su arhitekti na koncept koji je bio zamišljen i kod arhitektonskog uređenja zadarske pijace pred kraj prošlog stoljeća, a "plesao je samo jedno ljeto" .

Ubuduće „u režimu radnog vremena tržnice, urbana oprema je prisutna, likovno gotovo dominantna zbog naglašene dinamike napetih trokuta tendi i nasuprotnih dijagonala konstrukcija prodajnih pultova. S druge strane, u "noćnom" režimu korištenja prostora, urbana oprema je nevidljiva, sklopljena i dislocirana ili uvu čena u minimizirane horizontalne proreze. Od svega ostaje samo tanki grid trokrakih sajli za izvlačenje tendi i položeni, "arheološki" monoliti betonskih klupa. Tende lzvlačne tende za prekrivanje tržnice i terase na krovu zatvorene tržnice koncipirane su kao fragmentirana polupropusna membrana koja, uz mogućnost potpunog skrivanja u noćnom režimu korištenja, osigurava nesmetano prozračivanje uz maksimalno pokrivanje površine. Sustav zatvaranja baziran na je na nautičkom konceptu furlinga uz modifikaciju završetka trokutne tende s ciljem ostvarivanja konkavnog lijevka za odvodnju oborinske vode. Taj detalj postiže se trokrakim sustavom izvlačenja u kojemu dvije bočne sajle povlače rubove prema gore dok se središte vrha trokuta tende povlači dolje centralnom izvlačnom sajlom. Predviđa se korištenje elektro motora minimalne snage 150 Nm koji osigurava otvaranje i zatvaranje čaki u uvjetima jakog vjetra", naveli su autori novog koncepta tržnice u Zadru.