ZADAR - Održavanje solarne instalacije Pozdrav suncu prešlo je, odlukom Gradonačelnika Zadra u nadležnost tvrtke Inovativni Zadar koju je u Poduzetničkom inkubatoru pokrenuo bivši pročelnik za gospodarstvo Alan Kociper.
Njima je iz gradskog proračuna namijenjena kapitalna pomoć od 4.7 milijuna kuna. Od tog iznosa čak četiri milijuna kuna bit će za kompletnu rekonstrukciju uređaja kojem je tehnologija, prema izjavi autora Nikole Bašića, sada već zastarjela i nema je smisla popravljati. Osim toga njemački proizvođač komponenti otišao je u stečaj, a nove led lampe će biti trajnije i otvorit će nove mogućnosti za taj, po Bašiću, nedovršeni projekt. On se nada kako bi ugradnja nove tehnologije omogućila da Pozdrav suncu postigne financijsku samoodrživost, nove aplikacije, lakše servisiranje.
Od samog početka na Pozdravu sunca bilo je posla na održavanju i popravcima, što zbog vlaga, soli, a valja se prisjetiti i nikad otkrivenih počinitelja fizičkog loma na solarnim pločama. U prvoj godini od puštanja Pozdrava suncu u funkciju, 2008. godini bilo je čak devet oštećenih fotonaponskih ploča.
Stručnjaci Infotela, tvrtke koja je s Gradom Zadrom imala ugovor o održavanju, imali su pune ruke posla na popravcima i sanacijama solarnog planetarnog sustava, čija je ugradnja koštala 10 milijuna kuna u sklopu 50 milijuna vrijednog parternog uređanja zapadnog dijala rive.
Do sada je održavanje Pozdrava suncu kao i Morskih orgulja bilo u nadležnosti Komunalnog odjela, kojem je i ove godine raspoređeno 3.3 milijuna kuna za održavanje tih i drugih urbanih instalacija.