ZADAR - Gradonačelnici Zadra već godinama najavljuju natječaj za arhitektonsko - urbanističko osmišljavanja Rive i Jazina i to anketnog tipa.

Natječaj još nije niti pripremljen jer se čekaju konzervatori koji bi trebali dati smjernice zaštite tog ogromnog prostora. Oni kažu kako na stižu i tako već više od dvije godine. Natječaj, kojeg bi trebalo provesti Društvo zadarskih arhitekata u vrijednosti od milijun kuna, prolongira se za posljednju godinu mandata Božidara Kalmete. On je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća opravdao izostanak natječaja u očekivanju konzervatora, kojih je po riječima Kalmete, malo i imaju puno posla.

Za to vrijeme u gradskoj upravi skupljaju studije. Projekt sanacije rive napravljen je za vrijeme gradonačelnika Živka Kolega koji je naručio studiju kod tvrtke D&Z. Sociološka studija, naručena tijekom mandata gradonačelnika Zvonimira Vrančića,    analizira ulogu rive u urbanom životu Zadra. U međuvremenu su se sadržaji na rivi izmijenili a podaci zastarjeli. 
Preslagivanje obalnog pojasa, kakvog su predložili izrađivači te studije, čekati da se prvo napravi idejno rješenje, najavio je gradonačelnik Zadra.
Bivši gradonačelnik Kolega smatra da je tako bolje. Tako će riva, odnosno Obala Petra Krešimira IV i dalje propadati jer za gradske vlasti sancija njezine sveopće zapuštenosti, još nije među prioritetima.