U utorak 10. siječnja s početkom u 17:30 u Q baru u Zadru održat će se promocija knjige "Vidim te" Slavena Vujića posvećena njegovom sinu i ostaloj djeci s autizmom. 

Slaven Vujić, tata Slaven, čovjek je koji se u posljednje dvije godine sve češće spominje u našim medijima. Slaven je otac vrlo posebnog dječaka, Vita, koji ima 4 godine i ima senzorni poremećaj iz autističnog spektra. Dječaka koji mu je pomogao otkriti samog sebe i koji mu je dao novu ulogu u životu, ulogu tate Slavena. 

Slaven Vujić inače je bio uspješni menadžer, vrlo ambiciozan poslovni čovjek s velikim planovima za budućnost. Bavio se borilačkim sportovima, bio dio Cro Copovog tima, komentator na Novoj TV za vrijeme borbi Mirka Filipovića. Završio je pravni fakultet, zaposlio se u jednom odvjetničkom uredu, usporedno radio kao konzultant za nekoliko tvrtki i gledao kako dalje ostvariti svoje ambicije. S nepunih 40 godina bio je na nezaustavljivom putu prema vrhu. U to vrijeme bio je u sretnom braku i postao roditeljem malog Vite. No dječačić se nije razvijao jednakom brzinom kao ostala dječica njegove dobi, nije govorio, nije puzao. S nepune dvije godine, nakon što je dobio mononukleozu, Vito se promijenio i povukao u svoj svijet. Postao je drugačiji. Trebalo je vremena, suza i odricanja kako bi prihvatio činjenicu da mu sin neće biti kao ostala djeca, da vjerojatno neće govoriti, da neće ići u redovitu školu i raditi sve ostalo što roditelji zdrave djece uzimaju zdravo za gotovo. Kad je shvatio kako je sustav spor i neumoljiv, odlučio je osnovati udrugu Senzori za pomoć roditeljima djece sa senzornim poteškoćama iz spektra autizma. To je bio tek početak.

Prije dvije godine na društvenim mrežama objavio je status u kojem je podijelio svoje neugodno iskustvo u prostoriji agencije Jadrolinija u Splitu gdje ga je zaštitar, dok je sa sinom čekao na trajekt za Brač izbacio iz čekaonice jer je dječak bio "divlji". Nije htio prihvatiti takav postupak i s dirljivim i neumoljivim pismom prisilio upravu Jadrolinije na javnu ispriku i edukaciju zaposlenika iste poslovnice o djeci s poteškoćama u razvoju. Osim toga, Jadrolinija je u svojoj čekaonici također na zahtjev Slavena Vujića uredila kutak za djecu prilagođen djeci s poteškoćama. 

Njegov postupak naišao je na odobravanje šire javnosti, a tata Slaven zadobio je brojne simpatije i pratitelje koji su s velikom pažnjom pratili njegovu borbu za bolji život njegovog sina i ostale djece s istim ili sličnim problemima. Počeo je redovito objavljivati svoje misli, planove, želje i nade u statusima na svojoj stranici na Facebooku, pišući o mjestu gdje bi sva djeca sa poremećajima iz spektra autizma mogla pronaći mir i pomoć koja im je potrebna u svakodnevnom životu. Početkom 2016. godine uspio je dobiti u najam dvorac Dioš u blizini Daruvara u vlasništvu Salezijanaca don Bosca. Njegova ideja o gradu Anđela počela je polako dobivati realne obrise. Napustio je svoj život u Zagrebu i preselio se u hladni sobičak napuštenog dvorca kako bi započeo s ostvarenjem projekta grada Anđela. Svoju kuću u Igrišću pokraj Zagreba uredio je i predao na privremeno korištenje obiteljima djece koja se liječe u Zagrebu. Nazvao ju je Dom anđela.

Koliko jedan čovjek sa darom, željom i voljom za promjene može napraviti svjedoči trenutna situacija. Udruga Senzori, koja je osnovana krajem 2014. godine u Zagrebu sada je prisutna i u Splitu. Svoj Dom Anđela preimenovao je u obiteljski centar Srce junačko, koji osim u Igrišću postoji i u Vinkovcima i Splitu, a u postupku realizacije su i Centri u Zagrebu na Jarunu i u Popovcu Kalničkom. Tata Slaven dobitnik je nagrade Ponos Hrvatske za 2015. godinu, za sustavan rad i podizanje svijesti o autizmu i senzornim poremećajima iz autističnog spektra kod djece. 

Brojni poznati i nepoznati ljudi dobra srca počeli su mu se javljati i nuditi svoju pomoć, ne samo materijalnu već i emocionalnu. Svojom ljubavi i radom uspio je okupiti nemalu grupu poklonika koji ga redovito prate i koji s njim dijele njegov san. Svoja iskustva zapisao je i objavio u knjizi Vidim te, i krenuo na promociju knjige kako bi približio svoj svijet vanjskom svijetu i na ovaj način također sakupio dio sredstava potrebnih za obnovu dvorca. 

Među mnogim gradovima koji će ga ugostiti je i Zadar, 10. siječnja, u Qbaru s početkom u 17:30. Uz kavu i ugodno druženje imat ćemo priliku poslušati iz prve ruke svjedočanstvo jednog oca na putu bezuvjetne ljubavi. Dođite, poslušajte i vjerujte. Promocija je dobrotvornog karaktera, jer se prodajom knjige prikupljaju sredstva za izgradnju i uređenje grada Anđela u dvorcu Diošu pokraj Daruvara, centra za rehabilitaciju i pomoć djeci s poteškoćama.