ZADAR - Šime Botice, jedinstveni zadarski turistički vodič, jedan od rijetkih među nagrađenima Nasmiješeno sunce koji ima međunarodne recenzije za svoj doprinos razvoju turizmu. Njegovo Walking Zadar tour ove je sezone bio hit na Trip Advisoru, internetskoj stranici za putovanja po svijetu. Šime je danas svoj kišobran zamijenio škaricama na reveru.
I to u skladu s bojom kravate. Neobična značka pa smo pitali popularnog vodiča, što mu znače škarice. Nije lako bilo doći do izravnog odgovora, ali zato smo došli do novog sazanja:
Zadar ima četvero zaštitnika, jedan od njih je sveta Stošija, ujedno zaštitnica slobode medija, tako da vi novinari možete biti ponosni da imate zaštitnika u svom gradu.

Kako ste vi to otkrili?
Čudni su putovi znanosti, zagonetno će Šime.

Zato što volim slobodu medija, nepristrano pisanje, podržavam vas u tom što radite, kazao je Botica na upit zbog čega je stavio škarice uz kravatu. One za njega simboliziraju slobodu pa tako i slobodu govora

Tko drži škare cenzure u svojim rukama?

Vrijeme će pokazati tko ih ima škarice u svojim rukama, rekao je Botica i dodao pravu poruku: dok god se mi možemo slobodno mediji nepristrano pisanje. izražavati i raditi po svojim djelatnostima , možemo biti sretni gdje živimo.

Kao turistički vodič uputio nas je na činjenicu kako je kampanelu sv. Stošije kip Viktorije simbola slobode. Možemo se osjećati u svom gradu slobodna, iako je puno puta bio okupiran. A sloboda je u nama, nije u zidinama, potvrdio je svojim ponašanjem Šime Botica, nagrađen Nasmiješenim suncem nakon svoj prve sezone inovativnog posla u turizmu.