Do listopada iduće godine zadarski Caritas ima na raspolaganju tri i pol milijuna kuna iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije koje će utrošiti na podjelu hrane i pružanje materijalne pomoći, a sve u cilju suzbijanja siromaštva u Zadarskoj županiji.

Voditeljica projekta Danijela Stipanić Graf na konferenciji za novinare spomenula je detaljno sve oblike pomoći koji će korisnici primati u sklopu ovog projekta. Uz ostalo, tu su paketi hrane koje će dijeliti u Socijalnoj samoposluzi, gotovi obroci u Pučkim kuhinjama u Zadru i Benkovcu.

- Čak 80 obitelji s malom djecom jednom mjesečno primat će pakete s pelenama, vlažnim maramicama i zaštitnom kremom.  Za 80 djece školske dobi namijenjene su anatomske školske torbe, školski udžbenici,  pribor te  sportsku opremu. Kuhinjska oprema i tekstil za domaćinstvo dijelit će se jednokratno za 60 obitelji dok će se bezreceptni lijekovi i dodaci prehrani dijeliti u dva navrata. Ukupno 100 obitelji će četiri puta kroz trajanje projekta primiti pakete s higijenski proizvodima, navela je vodireljica.


Projekt se financira u 100%-tnom iznosu, točnije 85% svih ranije navedenih iznosa dolazi iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije, dok preostali dio od 15 % osigurava Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Sredstvima odobrenim kroz MD1 osigurat će se paketi hrane koji će se korisnicima dijeliti u Socijalnoj samoposluzi sv. Frane te gotovi obroci koji će biti pripremani u Pučkoj kuhinji sv. Vinko Paulski u zadru te Pučkoj kuhinji sv. Ante u Benkovcu. Također, za one osobe koje neće biti u mogućnosti osobno preuzeti pakete s hranom ili gotova jela, osigurana su sredstva za dostavu u njihove domove.

Gotove obroke primat će 300 osoba svakodnevno, dok je još 200 osoba u ime svojih obitelji jednom mjesečno primati pakete s hranom. Ciljanu skupinu čine samci i obitelji koji žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva. Radi se, dakle, o višečlanim obiteljima, samohranim roditeljima, umirovljenicima bez podrške obitelji, samcima čiji mjesečni prihodi nisu dostatni za podmirenje svih potreba i obveza. Jedan dio njih je nezaposlen, a pomoć koju primaju nije dostatna za sve mjesečne potrebe. Dio ciljane skupine čine i zaposlene osobe koje za svoj rad ne primaju plaću, plaću primaju neredovito ili je ona nedostatna za uzdržavanje obitelji. Mirovine umirovljenika često su toliko niske da jedva pokrivaju režije pa se umirovljenici, ukoliko nemaju podršku ostatka obitelji, moraju snalaziti za pokrivanje troškova hrane, kao i ostale troškove. Pri odabiru ciljane skupine prioritet se daje onim osobama koje nisu obuhvaćene sustavom socijalne pomoći, a žive u teškim uvjetima.

Sredstvima odobrenim kroz MD2 osigurat će se paketi pelena, vlažnih maramica i zaštitnih krema, školske torbe, školske knjige, školski pribor, sportska oprema (koja uključuje odjeću i obuću za nastavu tjelesne kulture te sport kojim se dijete bavi), zatim kuhinjsku opremu (točnije lonce, tave, tanjure, pribor za jelo), tekstil za domaćinstvo kao što su posteljina i ručnici, potom higijenski proizvodi kao što su četkice i pasta za zube, gelovi za tuširanje, šampon za kosu, sapuni, pribor za brijanje, detergenti i sl. te bezreceptni lijekovi i dodaci prehrani. Sve ovo dijelit će se putem Socijalne samoposluge te je, također, moguća dostava za one korisnike koji ne mogu osobno doći po pakete.

80 obitelji s malom djecom jednom mjesečno će primati pakete s pelenama, vlažnim maramicama i zaštitnom kremom. 80 djece školske dobi dobit će anatomske školske torbe, školske udžbenike, školski pribor te sportsku opremu. Kuhinjska oprema i tekstil za domaćinstvo će se za 60 obitelji dijeliti jednokratno, dok će se bezreceptni lijekovi i dodaci prehrani dijeliti u dva navrata. Naposljetku, 100 obitelji će 4 puta primiti pakete s higijenskim proizvodima. Ovdje su navedene brojke koje su određene u projektnoj prijavi. Bitno je naglasiti kako se provedbom postupka nabave u više grupa proizvoda postiglo znatno niže cijene od onih predviđenih, a to će rezultirati povećanjem broja ciljane skupine, naglasci su EU projekta koji je predstavljen javnosti.