Premijer i župani o nužnosti decentralizacije i strateškim projektima

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se danas, 19. prosinca s predstavnicima Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova i Udruge općina te je ovo prvi puta da su se premijer i svi ministri sastali sa svim relevantnim akterima iz jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Naglasio je kako je za ravnomjeran razvoj i normalno funkcioniranje središnje državne vlasti izrazito važno da Vlada i predstavnici lokalnih i regionalnih jedinica usko surađuju i redovito komuniciraju. Sukladno toj potrebi, premijer je naglasio kako će se ubuduće ovakvi sastanci održavati najmanje jednom godišnje. U tome su ga podržali i svi ministri koji su također istaknuli kako su im bitne informacije s terena, a upravo im navedene jedinice mogu to pružiti.
Predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk se zahvalio premijeru što je pozvao predstavnike općina, gradova i županija na sastanak i rekao kako županije neće odustati od decentralizacije: „Odlučni smo postati nezaobilazna karika u promišljanju budućeg ustroja Republike Hrvatske. Snažno i dalje zagovaramo jačanje ovlasti i nadležnosti županija te mogućnost da barem jednim dijelom sami odlučujemo o prihodima i oblikovanju proračuna." rekao je predsjednik Pauk i dodao kako su županije spremne preuzeti urede državne uprave te dogovoriti modele decentralizacije školstva.

„Sigurni smo da se decentralizacija može najbolje, najbrže i najefikasnije provesti unutar postojećeg županijskog sustava i na tome ćemo se zalagati i dalje." zaključio je predsjednik Pauk.

Osim rasprave o ključnim temama iz područja lokalne i regionalne vlasti, bila je ovo prilika da župani premijeru prezentiraju sve strateške projekte njihovih županija.

Na sastanku je bio i župan Zadarske županije Stipe Zrilić koji je istaknuo da je poziv na sastanak znak kako ih nova Vlada želi za partnera u svim pitanjima vezanim za regionalnu samoupravu. „Ovo je dobar put buduće dobre suradnje između centralne vlasti i regionalne samouprave. Na sastanku sam istaknuo potrebu jasne podjele poslova, uspostavu sustava kvalitete i jačanje financijskog položaja županija te bolju koordinaciju centralnih vlasti i županija u planiranju pojedinih projekata. Sve to u cilju uspostave racionalnijeg i učinkovitijeg sustava koji može ispuniti razvojnu ulogu."

Župan Stipe Zrilić je naveo strateške projekte Zadarske županije. Prije svega poduzetničku infrastrukturu, i to operacionalizaciju Strategije pametne specijalizacije - povezivanje gospodarstvenog i znanstvenog sektora kroz projekt Plavo zeleni centar, Centar novih tehnologija: (CeNT) - obrazovnu tvornicu - specijalizirani poduzetnički inkubator, Centar za kreativnu industriju- specijalizirani poduzetnički inkubator i Poljoprivredno demonstracijski centar u Zemuniku donjem. Tu je i Program razvoja ribarske infrastrukture na području Zadarske županije u kojem su definirane ključne ribarske luke i iskrcajna mjesta , izgradnja i proširenje operativnih površina u Zračnoj luci Zadar, prometno povezivanje kopnenog i otočnog dijela Zadarske županije podmorskim tunelskim mostovima - podmorski tunelski most Zadar (Gaženica) - Rt Otrić (o.Ugljan, Pašman) , izgradnja sustava navodnjavanja Baštica II faza - podsustav Smilčić i Lišansko polje I faza (područje Žažvić) kao i dovršetak vodoopskrbe i odvodnje na otocima i u zaleđu Zadarske županije .