Prošle godine na Božićnom koncertu pjevački zbor udruge umirovljenika „Jazine 1" je pod ravnanjem maestra Jurice Galića zapjevao Premilenu Domovinu, ove godine to se neće ponoviti. Zašto?
Za Dan Zadra 2015. godine udruga umirovljenika „Jazine1" dobila je s pravom Nagradu Grada. Dobro planiran i implementiran program za cijeli tjedan ; kultura, engleski, pjevanje, ples, tjelovježbe, tombola, zajednički izleti i večere, mnoge je umirovljenike usrećilo pa se broj članova Udruge popeo čak i na 400 osoba.
Jedno vrijeme rado sam pjevao u zboru umirovljenika u prostorijama Udruge kojeg je vodio maestro Jurica Galić. Posebno mi se dopalo kada smo na moju inicijativu uštimavali i zapjevali Premilenu Domovinu, nastalu u Uvali Jazine za vrijeme Napoleona.
Prije dva mjeseca u Udrugu umirovljenika „Jazine 1."stigla je depeša iz gradske uprave s potpisom Dolores Grdović Kalmeta. Postavljena na oglasnoj ploči depeša poručuje umirovljenicima da je zabranjeno pjevanje i sviranje u prostorijama Udruge iz razloga što stanari okolnih zgrada negoduju. Gospođa Kalmeta bila je dužna, prethodno poslanoj depeši, nazvati inspekcijski nadzor, koji bi temeljem Zakona o zaštiti od buke Narodne novine, br. 30/ 09, 55/13 i 41/16 angažirao mjerenje buke oko prostorija Udruge i tek ako bi buka bila za više od 5 dB(A) od dopuštene razine buke od 65dB(A) gospođa Kalmeta je smjela dostaviti depešu o zabrani pjevanja i slušanja glazbe u prostorijama Udruge.

Iako se od primitka navedene depeše nije pjevalo ni sviralo u prostorijama Udruge, na blagdan sv. Lucije umirovljenici „Jazine 1" dobili su posebne darove. Zamijenjena je i zaključana brava na vratima ulaza u prostorije umirovljenika do daljnjega. Oni koji su došli mjeriti šećer i krv mogli su samo poljubiti vrata.

Zanimljivo je, da se iste godine kada je nastala Premilena u Zadru tiskaju prve novine na hrvatskom jeziku „Kraljski dalmatin". Prvi broj novina «Il Regio Dalmata - Kraljski Dalmatin» tiskan 12. srpnja 1806. godine bio je okidač stvaranju prve hrvatske rodoljubne pjesme „Premilena Domovina" .
Između dva svjetska rata u Zadru je bila zabranjena upotreba hrvatskog jezika kao i pjevanje Premilene Domovine. Kada ju je moj djed Marko na Đilu zapjevao završio je u logor na Musapstanu.

Uspostavom Izvanrednog suda za Dalmaciju 1941. godine, osnovanog po zapovijedi Giuseppea Bastianinia guvernera za Dalmaciju, dio naredbe guvernera talijanskim načelnicima dalmatinskih općina datiran 7. lipnja 1941. glasio je: „Preuzeti za Talijane sva zemljišta koja pripadaju kreditnim ustanovama. Onemogućiti Slavenima svako kupovanje i preuzimanje zemljišta.

Na sve moguće načine ukloniti Slavene s njihove zemlje, prvenstveno otkazivanjem kredita i brzom ovrhom na nekretnine.

Na taj način stvoriti sve pogodnosti da Slaveni rasprodaju svoja zemljišta. Iz temelja potkopati slavenski posjed svim mogućim kreditnim i fiskalnim operacijama.

Bankama treba narediti da im naplaćuju veći interes (kamatu), a poreznicima veći porez. Stvoriti brojne osnovne škole i vrtiće, naročito u vrtićima držati djecu pod talijanskim utjecajem cijeli dan. U osnovnim školama i vrtićima postaviti za učitelje talijanske svećenike i časne sestre.

U slavenskim školama postaviti vodstva od odanih slavenskih svećenika."

A danas nam opet najveći dio bankarskog sektora drže Talijani, a i zaključavaju se prostorije umirovljenika „Jazine 1.".
Mr. sc. Ferdinand Perinović