Godinu dana nakon odabira prvonagrađenog rada akademskog kipara Tomislava Ostoje dogodine bi se u parku Jazina trebao postaviti spomenik poginulim braniteljima.

Cijena izrade spomenika je veća od procjene vrijednosti, ali u gradskoj upravi su pristali na ponuđenu cijenu kipara Ostoje od 1.173 000 kuna. Više od 80 posto tog iznosa dobit će zagrebačka Ljevaonica Ujević u kojoj će se kiparevo djelo odliti u bronci ili aluminiju kako su to predložili iz Ocjenjivačkog dobora u studenom prošle godine. Točnije 800 tisuća kuna bez PDV-a, Grad će platiti odljev, transport i postavljenje spomenika u obliku kocke.
Podsjećamo kako je Ocjenjivački odbor objasnio razlog izbora po natječaju kojeg je provelo Hrvatsko društvo likovnih umjetnika. Prvonagrađeni rad u najvećoj mjeri zadovoljava sve natječajne kriterije. Rad je strukturiran u obliku kocke i samom tom simbolikom odaje snagu odlučnosti i stabilnost. Svaka stranica ove kocke odaje različita likovna rješenja, prepuna tražene simbolike, nadahnute kulturnom i socijalnom atmosferom grada i kraja u koji se spomenik postavlja, posebno asocijacijom na trajnost grada koja seže još u antičko doba. Simboli vezani za Domovinski rat i stradanje lokalnog kućanstva ostvareni su suptilno i diskretno, pomalo šifrirano. Autor je senzibilno pronašao pravu dimenziju spomenika, uvažavajući prostorne znakovitosti parka.
Posebnu kvalitetu ovog rješenja daje znalačko i pomalo duhovito impostiranje spomenika u park. Autor je spomenik istodobno postavio tako da bude blizak promatraču i da s njim odlično komunicira.
Sugerira se autoru da iznađe mogućnost notiranja činjenice da je spomenik posvećen svim poginulim braniteljima Domovinskog rata sa područja zadarske županije.