Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović poslijepodne je na Pantovčaku priredila prijem u prigodi uručenja odlikovanja i pohvala za 2016. godinu.

Među odlikovanima je petorica  zadarski laureata.
Za područje kulture najveće državno priznanje dobili su arhitekt, akademik Nikola Bašić, konzervator Miljenko Domijan, dok su za sportska dostignuća odlikovani osvajači zlatne olimpijske medalje Šime Fantela i Igor Marenić, te trener najboljih zadarskih sportaša Edo Fantela.

Šime i Igor su odlikovani Redom Danice hrvatske s likom Franje Bućara za osobit doprinos sportu. Red hrvatskog pletera dobio je Edo Fantela za osobit doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana.- Počašćen sam tim državnim odlikovanjem. Ono je priznanje za sav trud i napor koji stoje iza naših vrhunskih rezultata. I poticaj za daljnji rad, kazao je Edo Fantela nakon svečanosti na Pantovčaku. Šime Fantela na dodjelu odlikovanja nije stigao kod Predsjednice je tek večeras stiže u Hrvatsku s finalne regate klase zvijezda. Njegovo odlikovanje u Zadar nosi Igor Marenić, druga polovica zlatnog olimpijskog tandema.

- Jako sam zadovoljan jer priznanje ovakve razine još ismo dobili. Iznimno smo ponosni što smo odlikovani za olimpijsko zlato kao i sve druge naše medalje osvojene u posljednjih 15 godina. Bilo je lijepo i dostojanstveno, kazao je Igor. On nam je poslao  fotografiju s Predsjednicom koju je snimio gimnatičar Filip Ude.

Domijan je odlikovan Redom kneza Branimira s ogrlicom, za osobite i višegodišnje zasluge stečene promicanjem međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske u području očuvanja i zaštite hrvatske kulturne baštine.

U zadarskom kulturno-sportskom kvintetu je i arhitekt Nikola Bašić. On je odlikovan Redom kneza Branimira s ogrlicom, za osobite i višegodišnje zasluge stečene promicanjem međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske u području arhitekture