Međunarodni dan volontera i ove godine obilježava i Volonterski centar Zadar. 

Peti prosinac je proglašen Međunarodnim danom volontera 1985. godine od strane Opće skupštine Ujedinjenih naroda. Cilj obilježavanja ovog dana jest učiniti vidljivim široj javnosti sve aktivnosti volontera i organizatora volontera na lokalnoj razini.

Slijedom toga, Volonterski centar Zadar na Međunarodni dan volontera dodjeljuje županijske nagrade „Volonterska ruka" kako bi se na lokalnoj razini, prepoznalo i nagradilo pojedince i organizacije koji su se svojim volonterskim angažmanom istaknuli u zajednici. Na taj se način pridonosi razvoju i promociji volonterstva - vrednovanjem i poticanjem budućeg volonterskog angažmana.

Nagradu „Volonterska ruka" koju dodjeljujemo u dvije kategorije: za najistaknutijeg volontera i najistaknutiju organizaciju, osmislili su i izradili volonterski, učenici zadarske srednje Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn. Odluku o dobitnicima nagrade donosi Vijeće Volonterskog centra Zadar, sastavljeno od članova iz javnog sektora kao i iz organizacija civilnog društva.

Volonterski centar se ovim putem želi upoznati s radom volontera i organizacija koje organiziraju volontiranje na području naše županije, ali ujedno i potaknuti razvoj novih volonterskih akcija i programa. Vrednovanjem doprinosa pojedinca i organizacija doprinosi se afirmaciji volonterstva.

Dodjela nagrada će se održati u ponedjeljak 5. prosinca u Muzeju grada Zadra s početkom u 13 sati. Sama svečanost se odvija u sklopu projekta „Istakni se, volontiraj!" odobrenog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.