Države članice obvezale su se da će uvesti naknadu za ne-biorazgradive plastične vrećice do 31. prosinca 2018, odnosno da će poduzeti mjere kako bi se smanjila njihova godišnja potrošnja na 90 vrećica po stanovniku godišnje do kraja 2019. Unutar Europske unije postoji velika razlika među članicama po potrošnji vrečica po glavi stanovnika. Danci ili Finci troše četiri vreće po stanovniku godišnje, Francuzi 80, Portugalci i više od polovina ostalih zemalja članica više od 400.

S ciljem što bolje edukacije europskih građana o održivim resursima i odgovornom gospodarenju otpadom Informacijski centar Europe Direct Zadar, projekt Europske komisije čiji je nositelj Zadarska županija ove godine se uključio u promociju Europskog tjedna smanjenja otpada.

Europski tjedan smanjenja otpada je međunarodna inicijativa, pod pokroviteljstvom Europske komisije, s ciljem promicanja provedbi akcija u svrhu podizanja svijesti o održivim resursima i odgovornom gospodarenju otpadom.

U Hrvatskoj se ove godine obilježio Europski tjedan smanjenja otpada, zahvaljujući odličnoj suradnji EDIC-a Zadar i Čistoće Zadar d.o.o  registrirana jedna aktivnost u Zadarskoj županiji.

Više informacija pronađite na stranicama Informacijskog centra Europe Direct Zadarili na Facebook stranici