ZADAR- Udruga hrvatskih brodara Mare Nostrum  sinoć je obilježila 25 godina svog postojanja i djelovanja.
Svečanost, na kojoj je bilo stotinu uzvanika iz svijeta pomorstva, strani partneri, veleposlanici,   bankari, bivši predsjednici skupštine, te ministar pomorstva Oleg Butković i zastupnik Branko Bačić, održana je sinoć u zagrebačkoj Mimari
Prvi predsjednik Mare Nostrum, udruge poslodavaca u hrvatskim pomorskim tvrtkama bio je Stanko Banić, bivši direktor Tankerske plovidbe, dok je aktualni predsjednik skupštine Mario Pavić, sadašnji direktor najveće hrvatske brodarske kompanije. Udruga danas broji 138 brodova.

I dok se Banić, tada preko udruge, borio za opstanak hrvatskih pomorskih tvrtki u čemu na žalost udruga nije imala politiku na tom kursu, Pavićeva misija je  u traženju podrške pomorskom poslu kao najvećem hrvatskom izvoznom proizvodu. Hrvatska ima 24 tisuće pomoraca što je 1.5 posto od ukupnog svjetskog kapaciteta pomorskog kadra.
Kako bi svima i slikovito predočio značaj brodskog prijevoza na međunarodnom tržištu Pavić je kazao da kada bi samo s jednog broda iskrcali i poslagali sve kontejnere, njihova visina bi za 10 tisuća puta nadmašila visinu zgrade Mimare. Istim tim kontejnerima, kada bi se ukrcali na tegljače, stvorila bi se kolona u dužini autoceste od Rijeke do Zagreba, predočio je Pavić dimenzije pomorskog prometa. Teretni brodovi koji prevoze kontejnere čine samo pet posto brodovlja na međunarodnom tržištu, naveo je Pavić.
Iako se mnogima takvi brodovi čine sporim, samo brodovi iz hrvatske udruge Mare Nostrum preplovili su putanju od zemlje do mjeseca i tako 15 puta, istaknuo je predsjednik udruge koji se potrudio da brojkama predoči značaj brodarskih kompanija. Poruke su usmjerene prema sadašnjosti hrvatskog pomorstva koje bi napokon trebao postati i brend državne politike.